Počet franšízantů módního řetězce H&M není velký. V celosvětové síti se jich nachází 130 z celkových 3500 poboček. Franšízově se H&M rozvíjí mimo Evropu.
Středa
11.02.2015
Skupina H&M za loňský rok zvýšila své tržby i zisk. Dařilo se jí i na českém trhu, kde letos spustí nakupování po internetu.
 

Švédský řetězec s oblečením H&M, který využívá pro rozvoj mimo Evropu franšízových partnerů, uzavřel fiskální rok 2014, který skončil 30. listopadu. Za celý rok skupina H&M zaznamenala tržby ve výši 151,4 miliardy švédských korun (přes 440 miliard Kč), což je meziročně o 18 % více. Zisk skupiny vzrostl o 17 % na téměř 20 miliard švédských korun (58,4 miliardy Kč). Nejvíce tržby rostly v Německu.

Franšízanti módního řetězce vygenerovali na tržbách 2,9 miliard švédských korun. Jejich počet dosahoval ke konci listopadu loňského roku 130. Za fiskální rok 2014 skupina H&M otevřela celkem 426 nových obchodů, z čehož 22 bylo franšízových. Celkově už mohou zákazníci ve světě nakupovat ve 3500 obchodech H&M. Na dobrých výsledcích se projevila i strategie budování online tržiště. Ty plánuje letos otevřít i u nás.

Naše investice do online obchodů začíná přinášet ovoce. Naše tržby rostou i díky nim. Loni jsme zprovoznili eshopy ve Francii, Itálii, Španělsku a Číně a letos chceme opět pokračovat. Letos se na online nakupování v H&M mohou těšit zákazníci v 9 zemích, a to Belgie, Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko a Švýcarsko,“ dodává generální ředitel skupiny H&M Karl-Johan Persson.

V České republice se firmě podařil růst tržeb v domácí měně o 18 %. Tržby za fiskální rok dosáhly v přepočtu téměř 3 miliard korun. Společnost H&M také otevřela 5 nových obchodů a celkově jich zde řídí 43. Žádný z nich se však nerozvíjí jako franšízový.