Lékárny BENU hlídají pacienty

Do projektu „Léková karta BENU“ může kdokoliv vstoupit po vyplnění žádosti v libovolné z lékáren BENU nebo si lidé mohou formulář o vystavení lékové karty stáhnout na internetových stránkách lékáren BENU.
Středa
18.03.2015
Síť lékáren bojuje proti vzájemnému působení léků.
 

Problém kontraindikace léků trápí celé české zdravotnictví. A to od pacientů, přes lékaře, až po lékárníky. Podle průzkumů totiž kvůli vzájemnému působení léků ročně zemřou desítky lidí. Užívání léků, doplňků stravy a konzumace některých potravin současně může totiž způsobit nežádoucí účinky, které mohou významně snížit účinnost léčby, nebo naopak případně způsobit poškození zdraví pacienta. Franšízová síť lékáren BENU však našla způsob, jak problémům předejít.

Ve svých pobočkách, včetně těch franšízových, nabízí svým zákazníkům tzv. BENU lékovou kartu. Díky ní sleduje odborný personál lékáren BENU vzájemné působení všech léků na předpis, léků volně prodejných a doplňků stravy, které lidé užívají a nakupují v lékárnách BENU. Mohou tak již při výdeji upozornit na případné nežádoucí interakce.

Z výzkumu trhu, který lékárny BENU realizovaly v lednu 2015, vzešla informace, že pouze 60 % dotazovaných ví, že předepsané léky od různých specialistů a jejich vzájemné působení nikdo nekontroluje a jejich společné užívání může býti životu nebezpečné. Na otázku zda lidé znají své léky a vědí, jak je užívat a s čím je mohou/nemohou kombinovat, odpovědělo 25 % dotazovaných, že o svých lécích nemají takové informace a tedy neví, s čím jsou kombinace vhodné.