U nás má Insia zastoupení po celé republice. Díky spolupráci se strategickým partnerem Marsh je schopna klientům nabídnout drobné občanské pojištění i pojištění složitých průmyslových rizik.
Čtvrtek
19.03.2015
Síť pojišťovacích makléřů se chystá expandovat do dalších zemí. Alespoň jedna z nich by měla být mimo EU.
 

V České republice a na Slovensku působí momentálně pod hlavičkou Insia více než 1600 registrovaných členů sítě. Společnost Insia Europe, která akvizici franšízantů zahájila zhruba před půl rokem, se pak může opřít o práci zhruba 50 franšízových partnerů, kteří řídí aktivní pobočky v Polsku, Rumunsku a Itálii. Plány má však Insia ještě větší.

„Během následujících let chceme vybudovat širší a stabilní síť v těchto zemích a otevřít nové pobočky v dvou až třech dalších státech. Pravděpodobně se bude jedna ze zemí, do které chceme vstoupit, nacházet mimo Evropskou unii,“ říká Jana Maříková, zástupce výkonného ředitele INSIA Europe SE s tím, že i v dalších letech chce síť pojišťovacích makléřů pokračovat ve stabilním růstu a dále posilovat pozici jako technologického inovátora a současně také jednoho z nejvýznamnějších hráčů na středoevropském pojistném trhu.

I přes EU rozdíly existují

Insii se na zahraničních trzích daří, i když se musí vyrovnávat s odlišnostmi pojišťovacích trhů. A to i přesto, že v Evropské unii funguje téměř „jednotný pojistný trh“. Realita je totiž poněkud odlišná. „Pouze v České republice můžeme fungovat pod dvěma licencemi zároveň - jako pojišťovací makléř i pojišťovací agent. Rozdíly jsou ale například i ve způsobu placení klientů za naše služby,“ vysvětluje Maříková s tím, že většina českých klientů platí bez problémů bankovním převodem, v Itálii převažují šeky a hotovost, v Rumunsku hotovost. V těchto zemích makléř také rovněž nesmí vydat smlouvu, aniž by byla předem uhrazena, nepoužívají se variabilní symboly.

Celkově je proces sjednávání pojistných smluv a s tím souvisejících procesů podle Maříkové v ČR výrazně jednodušší. V Rumunsku naopak všichni makléři disponují velmi sofistikovanými IT systémy, které například umožňují získat v pojištění aut nabídku pojišťovny online, porovnat s dalšími pojišťovnami a vystavit smlouvu a fakturu.