Poctiví podnikatelé nic netají

K zavedení elektronické evidence tržeb by mělo dle plánu dojít o ledna příštího roku, kdy by se měly do systému zapojit hotely a gastronomická zařízení. Později by se měla povinnost sdílení informací o tržbách rozšířit i na další maloobchodníky.
Pátek
24.04.2015
Řada franšízových konceptů má franšízové poplatky odvozené od tržeb franšízantů. Povinnou evidenci tržeb tak vítají.
 

Ohledně projektu Ministerstva financí na zavedení takzvané elektronické evidence tržeb se na tuzemském trhu rozvířila vášnivá diskuze. Mezi podnikateli zatím z projektu ministra Andreje Babiše panují spíše obavy. To, zda se ukáží jako oprávněné, ukáže čas a praxe, jakou bude realizována.

Zástupci franšízových konceptů však takovou změnu spíše vítají. Důvodem je fakt, že řada z nich má právě franšízové poplatky od svých franšízantů nastavené podle jejich tržeb. „Tento projekt vítáme, nejen proto, že chceme náš byznys dělat poctivě, ale také díky němu budeme mít přesné informace o výsledcích našich franšízových poboček. Předejdeme tak případným komplikacím v momentě, kdy by chtěl franšízant třeba zkreslovat informace s cílem ušetřit na franšízovém poplatku,“ řekl na Výstavě pro podnikání a franchising Aleš Kotěra, spolumajitel konceptu farmářských prodejen Náš Grunt.

Každý, kdo do franšízové sítě vstupuje, by do ní měl vstupovat s tím, že se jedná o podnikání, které bude dělat s nejlepším vědomím a svědomím. Proto by mělo být i v jeho zájmu mít všechny náležitosti v pořádku a hlášení tržeb finančním úřadů, by pro něj neměl být problém. „Má-li  podnikatel v úmyslu působit na trhu poctivě, nemůže mu povinná evidence tržeb dělat problém,“ říká Hynek Pášma ze společnosti Smart Software, která zajišťuje nejen pro franšízové sítě sofistikované pokladní systémy, které právě i řeší problematiku budoucí povinnosti elektronické evidence tržeb.