Franšízanti musí být tváří prodejny. Jsou to oni, kdo musí mít největší podíl na prodeji, největší podíl na tržbách.
Středa
27.05.2015
Společnost Okay Market má v síti jen rentabilní prodejny. Ty neprofitabilní nemá problém zavřít.
 

Právě taková je strategie české sítě prodejen potravin. Celkem tak již značka Okay Market takto uzavřela čtyři prodejny. „U naší konkurence je trend otevřít prodejnu a držet ji v provozu dva až tři roky. V případě, že se obchodu nedaří, čekají na zázrak. My nemáme problém pobočku uzavřít po uplanutí doby, kterou jsme si procesně stanovili,“ říká Karel Ulman, obchodní ředitel Okay Market s tím, že ve světě je u prodejen typu convenience store běžné mít v síti dva otevřené obchody na jeden uzavřený.

Nyní čítá síť Okay Market 10 prodejen. „Dvě prodejny jsme v poslední době uzavřeli, další tři budeme otevírat během dvou měsíců,“ prozrazuje Karel Ulman a poznamenává: „Může se zdát, že expanze jde pomalu, ale my chceme provozovat jen rentabilní prodejny.“ Díky franšízovému konceptu může dle Ulmana značka Okay Market více investovat do rozvoje a věnovat se budování sítě. Majitel prodejny, franšízant, si totiž personál a vůbec celý byznys ohlídá lépe než kterýkoli vedoucí, který je „jen“ zaměstnancem pobočky.

Zájemce o franšízovou licenci se musí připravit na to, že právě on bude muset být tváří prodejny. Je to on, kdo musí mít největší podíl na prodeji. Zároveň musí být připraven zhruba jeden milion korun do začátku. Přesná částka závisí na velikosti obchodu, který chce provozovat. Momentálně v síti najdeme prodejny o velikosti 55 až 220 metrů čtverečních. „Generelně lze říci, že vybavení prodejny se vejde do 600 tisíc korun, zboží zhruba do 200 tisíc. Licence pak stojí 200 tisíc korun,“ vypočítává Karel Ulman.

V ostrém provozu

Za investované prostředky získá franšízant do jisté míry jistotu, protože společnost Okay Market převádí do franšízy jen prodejny, které již fungují a generují zisk. Zájemci tak odpadá ona „přechodová“ fáze. „Spolupracujeme s bankou a potenciální franšízant má díky historii dané prodejny téměř stoprocentní jistotu, že banka úvěr poskytne,“ doplňuje Karel Ulman.

Franšízant ucházející se o licenci Okay Market absolvuje měsíční školení, kdy se v prvním týdnu seznamuje s prodejnou a svojí budoucí prací. Zástupci firmy při tom pozorují, zda jde o vhodného kandidáte pro vedení pobočky. Tento první týden je rozhodující. „Mohu říci, že je zcela zásadní pro další spolupráci,“ dodává Ulman.