Tesco koupilo prodejny Žabka od investiční společnosti Penta v roce 2011. Tehdy od ní za zhruba jednu miliardu korun získala 129 obchodů Žabka a zhruba 50 prodejen Koruna. Podle znaleckého posudku činí hodnota odštěpených Žabek 516 milionů korun.
Čtvrtek
07.01.2016
Společnost Tesco přesunula maloobchodní síť Žabka do nové firmy. Zamýšlí její prodej?
 

Informaci o možném prodeji tohoto franšízového řetězce přinesl deník E15, když upozornil na změny, které se ve společnosti chystají. Tesco totiž, jako konečný majitel sítě Žabka, převedlo stejnojmenné prodejny do nové společnosti. Ta sice nese stejný název jako původní firma – Tesco Franchise Stores, ale jde o zcela nový subjekt.  Tesco ponechalo téměř třímiliardový dluh, který má Žabka vůči své britské matce, v původní dceřiné firmě. Ta se přejmenovala na Tesco Property.

Jedním z důvodů, proč Tesco k tomuto kroku přistoupilo, by  mohl být i plán na její prodej. Další možností však může být, že se tímto krokem firma snaží vyčlenit rizikovější části podniku, aby neohrožovala zbytek společnosti.

Za uplynulý finanční rok končící v únoru 2015 se řetězec prodejen Žabka propadl do ztráty ve výši 192 milionů korun. Což představovalo výrazný nárůst ztráty oproti předešlému finančními období, kdy ztráta činila 42 milionů korun. Tržby sítě byly meziročně obdobné a dosáhly 1,8 miliardy korun. Podle již dříve známých plánů, se firma chystá uzavřít více než 30 nevýdělečných prodejen.