"Problémy jsou od toho, aby se řešily. Počítala jsem s tím, že rozjezd nebude jednoduchý a určitě se nějaké překážky vyskytnou. Největší problém byl s hledáním vhodného prostoru," říká franšízantka fitness centra Expreska Zuzana Vrbová.
Pátek
01.04.2016
Před vstupem do Expresky učila Zuzana Vrbová na Evropské obchodní akademii v Děčíně ekonomické předměty a byla 4 roky na mateřské dovolené.
 

Pro myšlenku začít podnikat byla Zuzana Vrbová rozhodnuta již dlouho, hledala jen vhodný obor, ve kterém by se mohla realizovat. Protože jsou oba její rodiče tělocvikáři, rozhodla se pro podnikání v oblasti sportu, který je jí velmi blízký. „Volila jsem mezi Expreskou a ještě jedním konceptem. Vyzkoušela jsem si je v Ústí nad Labem a poté si domluvila osobní jednání. Nejvíce mě překvapil rozdílný přístup zástupců konkurenčních firem v průběhu jednání. Setkání s manažerkou Expresky Martinou Kodejšovou bylo velmi pozitivní a její profesionální vystupování a přístup nakonec vedly k rozhodnutí spojit své jméno se značkou Expreska,“ říká o rozhodnutí stát se franšízantkou Expresky Zuzana Vrbová.

Největším problémem na začátku podnikání bylo dlouhotrvající hledání vhodného prostoru, který měl mít jak dobrou dostupnost, tak přiměřené náklady na pronájem. Nakonec se takový prostor k všeobecné spokojenosti provozovatelky i klientek podařilo nalézt. Nyní má tým děčínské Expresky čtyři zaměstnankyně a výběr si majitelka pochvaluje, protože se podle ní podařilo vytvořit dobrou partu, jejíž pohoda a vstřícný přístup pozitivně působí na klientky Expresky. Tým jsem postavila na svých známých, kterým věřím. Najít kvalitní zaměstnance je v dnešní době opravdu těžký úkol,“ říká Zuzana Vrbová s tím, že od svých zaměstnankyň očekává, že budou fitness centrum brát hlavně jako poslání.

V začátcích jí byl velkou oporou manžel, který ji od začátku podnikatelské aktivity podporoval a pomáhal. Respektuje mé potřeby a naše vzájemná tolerance nás odměňuje tím, že tento rok spolu oslavíme 20 let ve spokojeném vztahu,“ říká Zuzana Vrbová o svém manželství. Spolu s manželem jí pomáhají i rodiče, kteří však zůstávají trochu rezervovaní, protože se obávají případného neúspěchu. I tak ji ale podporují a fandí. Kromě podpory od svých nejbližších získala majitelka nového fitness centra i profesionální asistenci od Expresky, která jí poskytla všechny potřebné informace, jak ve formě manuálů, tak telefonické i osobní podpory. Určitě bych vyzdvihla osobní přístup manažerů firmy a celkovou pozitivní atmosféru uvnitř firmy. Podnikání je hodně o lidech, a když vám sedí a nevázne komunikace, je to polovina úspěchu,“ říká o podpoře z centrály Zuzana Vrbová. 

Pro podnikání však podle Zuzany Vrbové nemůže stačit jen podpora od lidí v soukromí a obchodních partnerů, nezbytná je i osobní iniciativa. „Podnikatel nesmí usnout. Musí se neustále starat a pečovat o byznys. Jakmile povolí a přestane se zajímat o to, co dělá, podnikání se mu zhroutí jako domeček z karet,“ říká o přístupu k podnikání Zuzana Vrbová s tím, že by si zájemci před vstupem do podnikání měli vždy nejprve vybraný koncept vyzkoušet.

Zda investice do Expresky splnila očekávání nechce zatím franšízantka Expresky hodnotit, protože je fitness centrum v provozu zatím jen čtvrt roku. Už nyní ale může říci, že ji podnikání naplňuje a vnitřně uspokojuje. Plánů do budoucna má sice hodně, nyní se chce ale především zaměřit na úspěšný rozjezd děčínského fitness centra. Ráda by docílila toho, aby se klientky rády vracely a aby byly v Expresce maximálně spokojené. Myšlenku otevřít další provozovnu určitě do budoucna zvažuje. Chce ale nejprve zjistit, jak se bude spolupráce s Expreskou dařit. „Protože jsem od přírody optimistka, věřím, že podnikání bude úspěšné,“ uzavírá výhledem na další spolupráci s Expreskou Zuzana Vrbová.