Plánované rušení obchodů bude znamenat propuštění okolo 2 100 zaměstnanců. Nepříznivý hospodářský vývoj se firma chystá zvrátit větším důrazem na rozvoj obchodů s potravinami.
Čtvrtek
10.11.2016
Známá britská oděvní značka vydala překvapivé prohlášení o rušení vlastních obchodů. Může za to nevyužívání franšízové spolupráce?
 

Britský řetězec Marks & Spencer se rozhodl uzavřít své obchody na ztrátových trzích. Rozhodnutí nepostihne jen evropské země jako je Francie, Belgie, Slovensko nebo Polsko, ale například také Čínu. V těchto zemích provozovala společnost všechny obchody jako vlastní. Plán stahování se je ovlivněn negativními hospodářskými výsledky řetězce. Česka by se plánované rušení nemělo dotknout.

Samotnému rozhodnutí předcházelo hodnocení 466 obchodů provozovaných mimo Velkou Británii. Management se zaměřil na fungování a potenciál jednotlivých trhů. Průzkum ukázal, že mezinárodní aktivity mohou být rozděleny do dvou částí. První je tvořena vlastními obchody, které se na většině trhů ukázaly jako ztrátové. Druhou tvoří výdělečné franšízy, které loni vydělaly 87 milionů liber.

Minulý rok prodělal Marks & Spencer ve svých obchodech 45 milionů liber. Některé trhy byly podle zprávy prodělečné i pět let v řadě. Zpráva spatřuje příčiny neúspěchu v negativních vlivech jako je velké fragmentace obchodů nebo omezený rozsah obchodních činností. Zároveň konstatuje malé šance na rozvoj trhů v budoucnosti.

Firma se nyní chystá zaměřit na menší množství trhů, kde provozuje vlastní obchody. Větší důraz ale hodlá klást také na podniky se společnou majetkovou účastí a na franšízové sítě. Řetězec má momentálně 268 franšízových prodejen na 34 trzích a společný podnik provozuje v Řecku a v Indii. Díky výnosnosti a silnému povědomí o značce se změny nedotknou Irska, Hong Kongu a České republiky, kde je aktuálně v provozu 19 prodejen.