Bankovní franšíza expanduje

Podle Martina Hrůši, ředitele projektu Partners market, se koncept úspěšně rozšiřuje do dalších měst. Jedná se o podnikatelskou příležitost pro ty, kteří se chtějí věnovat vedení své pobočky a mají ve svém regionu dobré kontakty.
Středa
23.11.2016
Síť Partners marketů nabízí k převzetí několik fungujících bankovních a poradenských poboček. Momentálně je k dispozici deset volných míst.
 

Přestože ve světě bankovnictví a finančního poradenství není franšízing tak běžný jako například v gastronomii nebo v obchodu, neznamená to, že není stejně funkční. Že se dají principy franšízingu dobře využít i ve finančních službách, dokládá koncept Partners market, který před čtyřmi lety rozjela společnost Partners Financial Services. Na počátku celého projektu stála myšlenka dostat finanční služby do menších měst, kde je jen několik bank a pojišťoven a lidé mají omezený výběr produktů. Momentálně Partners provozují spolu se strategickým partnerem UniCredit Bank 70 bankovních a poradenských poboček, přičemž celkově cílí na 200 Partners marketů po celém Česku.

Zájemci o partnerství v rámci sítě Partners mají nyní příležitost získat hotovou pobočku. Převzetí znamená podle Martina Hrůši příležitost pro ty, kteří chtějí vlastní byznys ve financích, ale obávají se začínat od nuly. Nový majitel získá nejen hotovou kamennou pobočku s týmem profesionálů, zavedenou síť klientů, ale i provizní odměny a pasivní příjem z již uzavřených smluv v daném regionu. Franšízanti mohou také profitovat z nižších vstupních nákladů, protože odpadá investice do budování samotného prostoru.

Zájemce o partnerství musí ale prokázat, že má potřebný vstupní kapitál, aby zvládl zaplatit pracovníky a provozní náklady, než začne pobočka po znovuotevření vydělávat. „Model financování máme postavený tak, aby partnerovi stačilo na začátku v hotovosti nějakých 300 tisíc až půl milionu korun, aby mohl vše rozhýbat a měl i provozní rezervu. Se zbytkem počátečních investic mu pomáháme formou úvěru,“ popisuje finanční stránku spolupráce Martin Hrůša. V současnosti je v různých částech republiky 6 volných expresních míst UniCredit Bank, které Partners převzali. Konkrétně se jedná například o Dobříchovice, Kadaň, Litvínov, Přelouč, Sokolov nebo Sušice.