Franšízant získá obchod na klíč

pondělí
05.12.2016
Manažerka franšízingu Beate Schaaf zhodnotila účast na Veletrhu FRANCHSINGU a pozici čajového konceptu TeaGschwendner na tuzemském trhu.
 

Můžete zhodnotit rozvoj značky TeaGschwendner na tuzemském trhu v roce 2016?
Po dvou letech, kdy je TeaGschwender přítomen na českém trhu, jsme zaznamenali, že povědomí o naší zančce vzrostlo. Zároveň s ním rostla i poptávka po produktech naší značky. Základna našich zákazníků se rozšiřuje a lidé vítají kvalitu, kterou TeaGschwendner nabízí. Samozřejmě platí, že centrála spolu i naše franšízantka musíme investovat spoustu času a úsilí do toho, aby značka na českém trhu více zdomácněla. Celkově jsme s tímto rokem spokojeni a těšíme se na rok 2017.

„Jedním ze způsobu, jak TeaGschwendner podporuje franšízanty, je přítomnost zkušeného franšízanta, který je doprovází v počátečních dnech provozu a pomáhá i poté řešit drobné potíže, s nimiž se setkávají v každodenním provozu,“ říká manažerka pro franšízing Beate Schaaf.

Jak hodnotíte Veletrh FRANCHISINGU, jehož jste se v listopadu v Praze účastnili?
S veletrhem jsme spokojeni zejména z toho důvodu, že jsme vedli řadu velice zajímavých a inspirativních rozhovorů s potenciálními franšízanty, stejně tak jako s těmi osobnostmi, které ovlivňují český trh. Naše síť se v Česku pomalu rozrůstá a my doufáme, že budeme příští rok schopni otevřít nové franšízy třeba s těmi zájemci, kteří na Veletrhu projevili o náš koncept zájem.

Jaké kladete na budoucí franšízanty požadavky?
Naši franšízanti by měli být obchodně zkušení, především v maloobchodě. Měly by mít vysokou dávku motivace a zároveň silnou vůli k úspěchu. Samozřejmostí pak je láska k čaji. Franšízant by se měl rovněž identifikovat s naší značkou, se základními hodnotami a principy. Kromě osobnostních nároků vyžadujeme také přiměřenou kapitálovou vybavenost a schopnost získat nezbytné finance.

S jakou částkou musí franšízant počítat pro otevření čajovny TeaGschwendner?
Požadovaná suma, která se pohybuje okolo 100 tisíc eur, se může franšízantům na první pohled zdát příliš vysoká. Tato částka nicméně zahrnuje úplný servis a podporu centrály. Nový franšízant získá plně vybavený prvotřídní obchod připravený pro otevření. Navíc částka zahrnuje i vstupní franšízový poplatek a první dodávku zboží. S tímto servisem může pak franšízant rovnou otevřít a prodávat prvotřídní čaj.

O jaká místa v České republice máte zájem především?
Zaměřujeme se na hlavní ulice a nejnavštěvovanější nákupní centra, kde se nachází také další mezinárodní značky. Tudíž usilujeme o města jako Praha, Brno, Ostrava nebo Plzeň.

Jaké kroky se chystáte podniknout, pokud jde o marketing a podporu značky?
Naše marketingové aktivity na území Česka zahrnují primárně sociální média a online marketing, stejně tak jako PR kampaně na podporu franšízového systému a značky. Dále vyvíjíme lokální marketingové materiály pro naše franšízové partnery, například letáky pro zvýšení povědomí o franšízových obchodech v určitých oblastech a pro rozšíření zákaznické základny.

Co TeaGschwendner odlišuje od ostatních maloobchodníků s čajem?
TeaGschwendner naplňuje nejvyšší standardy, pokud jde o kvalitu čerstvost produktů. Pouze minimální část světové produkce čaje (jenom 0,5 % z celkového objemu) je z hlediska kvality našimi specialisty uznána jako vhodná pro prodej. Navázali jsme dlouhodobou spolupráci s drobnými, samostatnými pěstiteli, abychom tak zajistili jedinečnost, jakou zákazníci nenajdou jinde na trhu. Jako původem německá společnost musíme splňovat vysoké požadavky na skladování potravin, přičemž naše vlastní laboratoř dodržuje normy ještě přísnější, než stanovuje zákon. Navíc jsme se připojili k iniciativám za ekologicky udržitelné pěstění čaje. Spravedlivý trh a organicky pěstované čaje mají pro nás velkou váhu, což se projevuje vysokým podílem certifikovaných produktů v rámci naší nabídky. Navíc disponuje certifikací organicky pěstěných produktů jak centrála, tak pro jednotlivé franšízové obchody. Víme, co je to kvalita a zákazníkům i franšízantům jsme schopni garantovat, že se každý gram prodávaný v obchodech TeaGschwendner hodnotou vyrovná své ceně.