Slovo LEGO je zkratka dvou dánských slov „leg“ (hrát si) a „godt“ (dobře), tudíž něco ve smyslu "Dobře si hrát".
Pátek
10.03.2017
Výrobce hraček LEGO byl pro letošek jmenován nejrychleji rostoucí značkou světa. Druhý zůstal Google, třetí skončila firma Nike.
 

Žebříček nejhodnotnějších značek na světě vydává každoročně poradenská společnost Brand Finance. Jeho součástí je i hodnocení výkonnosti jednotlivých firem, kdy se vedle hodnoty značky na trhu porovnává i růst popularity společností a jejich image v globálním měřítku. Společnost LEGO je podle hodnocení skrze takzvaný Brand Finance Brand Strength Index (BSI) nejlépe hodnocená v tomto směru především za znalost, věrnost, propagaci značky, marketing investice, spokojenost zaměstnanců a korporátní pověst.

Síla značky je způsobena pevnými stavebními kameny - jejími cílovými zákazníky jsou lidé napříč generacemi, což jí pomáhá v pokračujícím nárůstu popularity. Pro dospělé znamená LEGO nostalgii po dětství, dětem pak přináší tvůrčí svobodu, uvádí Brand Finance. Značka se nevymezuje ani například vůči pohlaví, a oslovuje dívky i chlapce. Kolem roku 2000 přitom mezinárodní společnost stála těšně před bankrotem. Málokdo by tehdy asi čekal, že se výrobce plastových skládacích hraček a stavebnic dokáže dostat zpět do ziskových čísel.

V LEGO® příběhu jsou stopy historie

V roce 2004 vše změnil nový výkonný ředitel Jorgen Vig Knudstorp, pod jehož vedením začala společnost lépe kontrolovat náklady na výrobu, a učinila další nepopulární opatření. Vstříc vyšla naopak spotřebitelům, a jejich přáním, zákazníci a fanoušci se dnes díky Knudstorpovi mohou podílet na rozvoji značky. Mezi nimi také LEGO hledalo nástupce, když se v krizovém období rozhodlo propustit mechaniky a designéry, kteří pro firmu pracovali od 70. a 80. let. Poslední 3 roky navíc věhlas značky roste i díky 3D filmům (LEGO® příběh).

Dánský zakladatel Ole Kirk Kristiansen (vpravo) vymyslel hlavní motto konceptu LEGO o smysluplných hrách v roce 1932. Firma je od založení předávána z otce na syna, nyní ji vlastní Kield Kirk Kristiansen (vlevo).

České děti mohou LEGO využívat i díky franšízovým sítím Bricks4Kidz. Programy společnosti Kostky pro děti s.r.o. se specializují na stavebnice LEGO® Technic, která dětem umožňuje sestavit modely a poznat, jak fungují některé technické výrobky. Příbuzná značka oblečení LEGO® wear je přizpůsobena potřebám dětí v různém věku, a navazuje přímo na známé stavebnice LEGO®. Majitelem licence pro náš trh je společnost Smart Life. Modely jsou díky nápisům a obrázkům jednoznačně identifikovány (např. NINJAGO, FRIENDS, HERO FACTORY, STAR WARS aj.). Podnikat s těmito koncepty je jednoduché. Obě společnosti nechávají partnerům i možnost si svobodně zvolit formu spolupráce, pobočku Bricks4Kidz lze například provozovat z domova.

Desítku franšízových poboček má také koncept Brick By Brick, který dětem ve věku 2 - 10 let přibližuje prostřednictvím kostek LEGO základy technických oborů. Franšízanti dostávají opět k dispozici propracovanou metodiku práce s jednotlivými modely stavebnice, jež se specializují na STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Poskytovatelem licence v ČR je EMPIRE THE KNOW - HOW INSTITUTE, který se snaží vzdělávací kurzy propojovat se světem her a zábavy.