Těžký byznys s vůní v Česku

Beauty Cosmetics je výrobce kosmetiky, který má vybudované pozice na trhu v Německu, Polsku a dalších zemích. V ČR zatím o koncept příliš zájem není.
Úterý
21.03.2017
Rozlévané parfémy prodává koncept BeautyCosmetics. V Polsku má 42 franšíz, v ČR se oproti očekávání loni nedařilo síť rozšířit.
 

Až 250 vůní, inspirovaných známými značkami a slavnými parfémy, mají v nabídce franšízy mezinárodní společnosti BeautyCosmetics. Přestože v okolních zemích je koncept úspěšný, v Česku má stále pouze 2 pobočky. V OC Plaza Plzeň vlastní firma jednu prodejnu, druhá filiálka funguje pod vedením franšízanta v opavském Albertu. Loni se přitom chtěla franšízová síť rozšiřovat, nicméně se tak i přes snahy master-franšízanta Petra Vicendy nepodařilo.

"Češi dávají často přednost originální parfémům, a nenaláká je ani výhodná cena," říká Vicenda s tím, že značka tak v ČR prosperuje především díky stálým zákazníkům a zákaznicím. Ti, kteří si značku oblíbili, ji zůstávají podle Vicendy věrní. Parfumerie BeautyCosmetics přitom garantují franšízantům získání zákazníků a obchodního rozvoje skrze firemní prodejní síť. Majitelem licence je v Česku společnost Beauty Cosmetics CZ s.r.o., potenciálním franšízantům nabízí hned několik možností spolupráce.

Investici určuje počet nabízených vůní

Pokud podnikatel nechce přímo vlastní prodejnu, může zvolit jinou formu prodeje rozlévaných parfémů. Pro otevření ostrovního prodejního místa v rámci obchodním centra je potřeba minimálně 5 m2. Parfumerie BeautyCosmetics může ale doplňovat sortiment jiného zboží jako jsou oděvy, bižuterie, drogistické zboží, dárkové předměty a jiné. Ani o tento způsob prodeje podle Vicendy ale není výrazný zájem ze strany potenciálních obchodníků. "Parfémy BeautyCosmetics si málokdy koupí kolemjdoucí, nebo žena, která šla původně pro jiné zboží. I proto jsou tyto produkty vhodné i pro prodej skrze e-shopy," vysvětluje Vicenda.

Vzhledem k tomu, že jde o všeobecně známé vůně, není třeba nic testovat a zkoušet. I proto zákazníci BeautyCosmetics vždy přesně vědí, co jdou do své parfumérie pořídit. Zájemce o licenci má možnost prodávat kosmetiku v podstatě jak sám uzná za vhodné, i třeba prostřednictvím vlastního internetového obchodu. Licence na franšízový prodej stojí 5 tisíc korun. Základní investice je kolem 100 tisíc pro prodejnu bez nábytku, konečnou výši investice však určuje vždy počet nabízených vůní. Díky vysoké marži za zboží se návratnost investice pohybuje v rámci 3 - 5 měsíců.


Populární na fóru