Úspěchem naplněné franšízy

S konceptem franšízových poboček se banka inspirovala v západní Evropě, kde mají již dlouhou tradici. S rozšiřováním pobočkové sítě UniCredit Bank začala v roce 2010.
Středa
12.04.2017
Franšízy UniCredit Bank měly loni rekordní obchodní výsledky. Po sedmi letech rozšiřování franšízové sítě je koncept úspěšně naplněn.
 

Již 10% podílu na českém trhu s banovnictvím a financemi dosahuje v tuto chvíli UniCredit Bank. Historie banky na českém trhu sahá až do roku 1868 a více než dvacetiletou historii má společnost na Slovensku. V Česku má v tuto chvíli stovku vlastních poboček, a 51 franšíz. Je příkladem úspěšně fungující franšízové sítě. Loňský rok byl pro franšízy UniCredit Bank rekordní z hlediska obchodních výsledků.

"Franšízovou sítí jsme v minulosti pokryli všechna místa, která jsme pokrýt chtěli. Tím jsme koncept naplnili a dnes jsme s franšízovou sítí velmi spokojeni. Nadále vykazujeme dvouciferný růst. Franšízy jsou také mezi pobočkami na špičce z hlediska spokojenosti klientů, stability bankéřů, ve výsledcích našich kontrolních nákupů, atd. Důležitým signálem úspěchu je pro nás i to, že si řada našich franšízantů v minulých měsících přibrala další obchodní místo," říká ředitel Alternativní distribuce UniCredit Bank Tomáš Tichota.

Pozitivní a loajální součást banky

U každé franšízy UniCredit Bank pravidelně vyhodnocuje rentabilitu a obchodní potenciál. Za celých 7 let nemusela banka podle Tichoty zavřít jedinou franšízovou pobočku, několik málo se jich pouze přesunulo do nové lokality. "Už několik let je tedy naše síť velmi stabilní, což vyplývá i z podstaty bankovního odvětví a požadavků klientů. Běžný vývoj v naší franšízové síti spíš vypadá tak, že se někdo z franšízantů rozhodne odejít a jeho pobočku buď ihned převezme někdo další, nebo ji po přechodnou dobu provozuje banka, než se najde nový franšízant," vysvětluje Tichota s tím, že UniCredit Bank uvedla franšízy na český bankovní trh před sedmi lety, a doposud nikdo úspěšný koncept nedokázal zkopírovat.

V čem jsou franšízy pro UniCredit Bank přínosem? Staly se rychle po založení ziskovými projekty, což je podle Tichoty následek podnikatelského elánu, vytrvalosti, dobrého výběru lidí, i znalosti regionu. S klasickými pobočkami by se jistě bankovní koncept rozšiřoval o poznání pomaleji. "Vedle toho je velmi inspirativní vidět, kolik různých modelů pro úspěch existuje. Franšízanti nepotřebují náš korporátní systém odměňování, nezajímá je tržní medián platu bankovního poradce, apod. Jsou pragmatičtí, obchodně orientování, ale také pozitivní a loajální. To z nich dělá důležitou součást naší banky," doplňuje Tomáš Tichota.