Naše první franšíza předčila očekávání

Společnost Yogoterie založili Jakub Zíma (vlevo) a Přemysl Hejda po surfovém tripu na Havaj. Dvojice kamarádů se rozhodla, že musí u nás zatím nepříliš známou pochoutku představit i českým zákazníkům.
pondělí
07.08.2017
Český franšízový koncept Yogoterie oslavil 3. narozeniny. Nejen o přípravách na otevření první franšízy v Teplicích hovořil jednatel Jakub Zíma.
 

Nedávno jste oslavili své 3. narozeniny, jak se vám letos daří v porovnání s předchozími roky?
Je tomu tak. V druhé polovině června jsme oslavili naše 3. narozeniny. Vnímáme stále vzrůstající zájem o náš produkt, z čehož máme radost. Rosteme v tržbách každý rok o 15 - 20%. Velký posun pak vnímáme v povědomí o frozen yogurtu jako takovém. První rok, co jsme Yogoterii otevřeli, náš produkt a způsob samoobslužného prodeje znala jen malá hrstka zákazníků.

Primárním úkolem tak bylo zákazníkům představit frozen yogurt a překonat jejich prvotní ostych z něčeho na českém trhu nového. Nyní naprostá většina návštěvníků obchodních center náš koncept zná. V posledním roce také výrazně vzrostl zájem o franšízu Yogoterie.

Nová provozovna v Teplicích je vaší první franšízou. Jak dlouho jste připravovali její otevření?
Ano, v polovině července jsme otevřeli v Teplicích naší první franšízovou provozovnu, z čehož máme velkou radost. Franšízu Yogoterie jsme začali nabízet přibližně před dvěma lety. Ze začátku se spíše jednalo o takový průzkum trhu. Do vážných jednání jsme vstoupili před rokem a zájemce a lokalitu pro první franšízový provoz jsme pečlivě vybírali. Nejlepší partnery jsme nakonec našli v Teplicích a i díky atraktivitě nabízené jednotky byly Teplice jasnou volbou. První schůzka s partnery z Teplic proběhla koncem ledna a přípravy na otevření provozovny jsme začali koncem března.

Od prvního kontaktu jsme tak otevřeli provozovnu za šest měsíců. Nyní je to něco přes dva týdny od otevření a výsledky jsou výborné! Měli jsme od Teplic velké očekávání, ale realita ho výrazně překonala. Jsme příjemně překvapeni, že výsledky provozovny v Teplicích jsou porovnatelné s výsledky pražských provozoven a to i přesto, že v Teplicích jsme zvolili méně finančně náročnou variantu investice s jedním strojem na frozen yogurt oproti pražským provozovnám, kde používáme stroje tři. V Teplicích jsou i provozní náklady výrazně nižší než v Praze, a tak teplická provozovna slibuje rychlejší návratnost investice než u pražských provozoven.

Chystáte současně zprovoznit i další franšízy? Případně v jakých městech?
Nyní jsme v několika dalších vážných jednání o otevření franšízy Yogoterie, které bychom chtěli otevřít pravděpodobně na jaře 2018. Konkrétní města bych zatím nechtěl zmiňovat. Obecně pokud ale najdeme schopného partnera a vyhodnotíme lokalitu jako zajímavou, tak se nebráníme otevřít v jakémkoliv městě v ČR. V jednání jsme i ohledně franšíz do zahraničí, kde bychom chtěli situaci řešit ideálně masterfranšízou.

Ideální variantou v případě Yogoteriií je, pokud franšízant má chuť v provozovně sám aktivně pracovat a to jak jako manažer, tak i vykrývat část směn, říká Jakub Zíma

Máte specifikované požadavky na franšízanty? Nakolik je koncept finančně a časově náročný na provoz?
V prvé řadě ke každé potenciální franšízové provozovně přistupujeme jako by to byla naše vlastní. Pokud tedy sami ekonomicky nevěříme lokalitě vybrané zájemcem o franšízu, tak v jednání nepokračujeme, nebo se snažíme franšízantovi nabídnout jinou vhodnou lokalitu. Výši investice pak výrazně ovlivňuje volba počtu strojů na frozen yogurt (jeden stroj vyrábí dvě příchutě frozen yogurtu). Ivestice do jednoho stroje se pohybuje okolo 400 000 korun.

V provozovnách v menších městech tak počítáme s jedním strojem, což se nám v Teplicích osvědčilo jako dobrá volba. Investice do provozovny s jedním strojem se pak pohybuje mezi 1 – 1,5 milionu korun v závislosti na konkrétním prostoru a náročnosti realizace. V investici je zahrnuta i franšízová licence na 5 let.

Na jak dlouho odhadujete návratnost vstupní investice?
Většinou na tři roky, výborné výsledky z Teplic ale ukazují, že návratnost může být výrazně kratší, což je v této oblasti byznysu skvělý výsledek. Zájemcům o franšízu mimo jiné pomáháme i se zajištěním financování, takže primárně je důležitá chuť a odhodlání se do projektu pustit.

V čem si myslíte, že je vaše firma a její výrobky na českém trhu tak výjimečné?
Hlavní konkurenční výhodou našeho konceptu je atraktivita našeho produktu a způsob prodeje. Zákazníky baví vymýšlet si vlastní kombinace a vytvořit si produkt takový, na jaký mají zrovna chuť. A to jak složením, tak velikostí porce. Z investičního hlediska je pak koncept zajímavý marží produktu a schopností rychle odbavit velké množství zákazníků. S relativně málo početným personálem je tak možné dosáhnout zajímavých tržeb.

Jsme na trhu tři roky, ale stále cítíme, že jsme teprve na začátku. Vidíme zde paralelu s byznysem s juice bary, kterému se také věnujeme. Před deseti lety zde bylo na trhu obdobně jen několik provozoven a dnes je jich v ČR několik stovek. Věříme, že frozen yogurt má stejný potenciál.

Připravujete v dohledné době nějaké změny například v nabídce?
Pravidelně obměňujeme nové příchutě, které pro naše zákazníky pečlivě vybíráme. Chceme ale udržet koncept čistý a postavený na frozen yogurtu, nechceme koncept příliš štěpit doplňkovým prodejem.


Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015