Česká franšízová síť Žirafa.cz pomáhá podnikatelům při hledání zaměstnanců, což je jeden z jejich nejaktuálnějších problémů. Pracovní agentury zastupují desítky výrobních a obchodních společností, pro které zajišťují nábor lidí do všech pracovních odvětví včetně jednotlivých specializací.
Úterý
31.10.2017
V Česku nabízí licence stále více franšízových sítí, které v rámci svých služeb pečují o soukromé firmy a podnikatele.
 

Podnikatelů a živnostníků v ČR dlouhobě stále přibývá, a úměrně s jejich počtem rostou i služby a produkty, které jim vyrobené na míru prodávají zase jiní podnikatelé. I v oblasti franšízingu přibývá v ČR sítí s konceptem, který cílí na rostoucí - a navíc většinou i poměrně majetnou - podnikatelskou obec. Snad nejvíce typickým příkladem je původně britská franšíza Business for Breakfast, v ČR vůbec největší profesionální organizace, která se specializuje na referenční networking.

Franšízová síť Business for Breakfast (BforB) podporuje v tzv. podnikatelských klubech malé a střední podnikatele na lokální úrovni. Po celé republice jich úspěšně působí na 65. Jejím cílem je vytvořit podnikatelům prostředí, ve kterém získají nové dlouhodobé zdroje pro nové zakázky, inspiraci pro svůj byznys, podporu lokální podnikatelské komunity, a díky tomu všemu větší ekonomickou stabilitu. Franšízová licence na provoz 3 klubů stojí již od 300 tisíc korun. "Mnoho živnostníků nekončí v podnikání proto, že by byli neúspěšní. Vadí jim spíše sociální vykořeněnost, že nepatří do nějakého kolektivu, skupiny," říká majitelka licence pro ČR Kamila Zárychtová s tím, že BforB řeší i tento problém.

Mezi levné franšízové licence patří i Eazi-Apps. Mezinárodní značka, jež se počítá mezi přední evropské lídry, nabízí podnikatelům komplexní marketingové řešení a služby, které zvyšují prodej zboží a viditelnost značky na mezinárodním trhu. Nejnižší možné investice se pohybují již od částky 230 tisíc korun. Franšízanti Eazi.-Apps dodávají obchodníkům coby developeři mobilní webové aplikace bez nutnosti jakýchkoliv technických zkušeností. Absolvovat musí jen poměrně složitý výukový program.

Nižší investice, ale i nároky

Z úzké specializace, ale zároveň zákonné povinnosti pro podnikatele, profituje původem česká značka Extéria. Její služby jsou určené pro nejmenší živnostníky i největší společnosti v zemi - poskytuje komplexní poradenskou činnost v zákonné oblasti bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP) a požární ochraně (PO). Pro své klienty podnikatele zajišťuje Extéria veškeré zákonné povinnosti v celkem 25 franšízových kancelářích. Poplatek za licenci stojí již od 250 tisíc korun, takže ani tento koncept nepatří mezi drahé a náročné franšízy, a nevyžaduje současně od nových franšízantů kromě vysokých investic ani hluboké odborné znalosti.

ERA je šancí především pro náročné, odvážné a sebevědomé franšízanty. Počáteční investice na nákup licence je 40 tisíc eur.

Mezi vůbec největší poradenské sítě na světě, zaměřené na řízení provozních nákladů firem, patří také původně britská společnost Expense Reduction Analysts (ERA). Na 700 analytiků ERA působí ve více než 25 zemích, a nabízí rozsáhlé odborné vědomosti a znalosti v různých odvětvích a v různých nákladových kategoriích, jako je řízení dodavatelského řetězce, facility management, provozní dodávky, korporátní služby, finanční a bankovní služby. V České republice má zatím 14 partnerů a poradců, licence je ovšem podmíněna praxí a zkušenostmi v daném oboru.

Příbuzným konceptem pak lze nazvat franšízovou síť Optiprint, jejíž zaměstnanci dokáží firmám i živnostníkům minimalizovat nutné náklady při výrobě v oblasti tisku o až 80 %. V ČR nemá zatím pobočku, úspěšná je v Chorvatsku či Slovinsku. Zabývá se především pronájmem a rozvojem inovativních inkoustových systémů, barevných tiskáren a multifunkčních zařízení. Pokud se franšízant rozhodne spolupracovat s Optiprintem, musí počítat se vstupním poplatkem ve výši od 2 do 18 tisíc eur.