„Naše společnost ročně vyprodukuje okolo 350 tun čaje a 100 tun kávy, z čehož téměř 80% je prodáno v Česku a zbytek je exportován do zahraničí,“ říká Petr Zelík, majitel a jednatel společnosti Oxalis.
pondělí
29.01.2018
Česká síť prodejen s čajem a kávou Oxalis se zaměřuje na města s 30 až 50 tisíci obyvatel. Návratnost investic se pohybuje od 1,5 do 3 let.
 

Každá firma si v počátcích podnikání přeje prorazit a etablovat svou novou značku na trhu. Tuto fázi má již za sebou společnost Oxalis Čaj&Káva, jejíž počátky sahají do jara roku 1998. Svůj franšízový systém začala společnost rozvíjet v roce 2012, kdy se započala nová epocha franšízingu. Aktuálně provozuje Oxalis jako jediný na tuzemském trhu síť prodejen s čajem a kávou, přičemž celkový počet maloobchodních prodejen je na 58, z toho 29 franšíz. Mezi výhody konceptu patří silná poptávka po tomto vyhledávaném sortimentu a v neposlední řadě také nízké pořizovací náklady.

V dobách, kdy firma začala licence nabízet, byl zájem o nabízené produkty podle majitele firmy Petra Zelíka výraznější, protože trh nebyl pokrytý. Zájem je nicméně kontinuální, pouze již není možné poskytovat tuto možnost všem zájemcům, protože by si společnost tvořila sama konkurenci. „Také bychom nebyli schopní našim partnerům zajistit teritoriální ochranu. Nyní naše síť zasahuje do víceméně všech velkých měst a zajímavých lokalit ubývá,“ říká Petr Zelík s tím, že se pro expanzi sítě Oxalis snaží zaměřit na města s počtem obyvatel mezi 30 až 50 tisíci, kde má rozvoj sítě stále velký potenciál.

Potenciální zájemci musí disponovat vstupním licenčním poplatkem ve výši 100 tisíc korun a s investicí 15 až 35 tisíc korun na jeden metr čtverečný obchodu. V případě obchodu se tak celková suma včetně prvního nákupu zboží v hodnotě 50 tisíc korun, může vyšplhat až na 1,5 milionu. Existuje však i příznivější varianta stánku umisťovaného v nákupních centrech. V takovém případě franšíznat investuje okolo 600 tisíc kourun. Návratnost investice se podle Petra Zelíka odvíjí od fixních nákladů na provoz prodejny, především nájmu a doprovodných nákladů nákupního centra, a také stavební připraveností maloobchodní jednotky či stánku ze strany pronajímatele. Běžně se návratnost vstupní investice pohybuje v rozmezí od 1,5 do 3 let.

Úzká spolupráce mezi franšízorem a franšízantem rozhodně nekončí předáním manuálů, který začínající podnikatele vede. Centrála pomáhá také s realizací obchodních jednotek, případně i se samotným výběrem místa nebo s vyjednáváním podmínek nájmu, s výběrem personálu, proškolením i následným rozjezdem. K dispozici mají franšízami také zkušené koordinátorky prodejen, které do nových jednotek v případě potřeby docházejí a pomáhají se stabilizací chodu.

Franšízanti jsou ale zapojeni i do centrálních marketingových aktivit sítě a věrnostního systému. „Je to pro ně významná podpora prodeje. Mimo to jim aktivně pomáháme i s lokálními či individuálními propagačními aktivitami,“ uzavírá Petr Zelík výhodami franšízové spolupráce pod značkou Oxalis.