Jak na mezinárodní franšízu

Značka Mr. Kebab připravovala mezinárodní expanzi celých 12 let. "Od začátku jsem si stanovil jasná kritéria, abych si později mohl dovolit předávat licence. Od roku 2005 probíhaly pět let pokusy a omyly, vychytávky technologií, vychytávky postupů přípravy produktů, vylepšování logistiky a podobně," říká zakladatel Ľubor Lelovits.
pondělí
26.02.2018
Při expanzi franšízy do zahraničí je nutné věnovat pozornost nejen podnikatelskému modelu, ale především vztahům s franšízanty.
 

V momentě, kdy se rozhodnete začít budovat mezinárodní franšízovou síť, uslyšíte od většiny zúčastněných, že produkt vašeho podnikání musí být natolik jedinečný a fenomenální, že se jej ostatní podnikatelé budou snažit okopírovat (nebo alespoň napodobit). To je samozřejmě pravdivé tvrzení, nicméně ani ten nejlepší projekt a obchodní model nemá šanci na úspěch, když jeho hlavní aktéři nebudou navzájem spolupracovat a vyznávat stejné postoje v těch nejdůležitějších otázkách. V případě franšízové sítě je k dosažení kýžených cílů nezbytně nutná koordinace práce franšízantů a franšízora, či rovnou majitele celé společnosti.

V případě mezinárodní sítě je přitom tento požadavek ještě důraznější, a jeho plnění o poznání náročnější. Pokud si coby majitel franšízové značky zvolíte spolupráci v cizí zemi na základě smlouvy s master-franšízantem, měl by posléze plnou zodpovědnost za rozvoj na příslušném trhu nést právě on. Dokážete mu svěřit do rukou image a budoucnost značky na cílovém trhu? I vzhledem k pochopitelným obavám a sdílení know-how je potřeba jeho výběr pečlivě zvážit, obzvlášť pokud bude vybírat následně zahraniční franšízanty a komunikovat s nimi namísto centrály.

Při výběru franšízanta za hranicemi domoviny proto nespěchejte, na poli franšízingu jediný rok nic neznamená - slovenská značka fastfoodů Mr. Kebab se například připravovala na expanzi do České republiky celých 12 let. Master-franšízovou licenci získala v ČR po dlouhých jednáních společnost Czech Retail Franchising s.r.o. Petra Kutíka a Ondřeje Šlechty, kteří již spolupracují se sítí ovocných barů Fruitisimo.

Ukrást lze i zákazníky, nebo rovnou celý trh

Vyberte si za franšízora vždy člověka, ke kterému chováte co možná maximální důvěru. Dejte si čas, abyste měli šanci se navzájem poznat, a prodiskutovat všechny aspekty společného podnikání. Buďte přitom pečliví, systematičtí a vědomi si faktu, že v tomto směru nelze absolutně nic obelhat nebo vynechat. Pokud se totiž dostanete do soukolí těch nesprávných lidí, může se vám stát, že o své podnikání i při nejlepší vůli a snaze přijdete. Případů, kdy "šikovnější" podnikatel opsal od svého úspěšného kolegy know-how, či třeba i jen část podnikatelské vize, a tím mu sebral celý cílový trh a zákaznickou skupinu, existuje celá řada. Z pochopitelných důvodů se o nich ale příliš nemluví.

Po vstupu na Slovensko a do Spojených arabských emirátů pronikla Bageterie Boulevard i do Německa, které je pro mnohé české značky stále nedosažitelnou metou. Překážkou v expanzi na tamním trhu jsou většinou odlišné zákony a jiná životní úroveň.

Před mezinárodní expanzí prozkoumejte rozhodně vždy předem také cílový trh a podmínky pro franšízing v dané zemi. Může to znít neuvěřitelně, ale i třeba v Itálii nebo Španělsku je franšízový trh stále ještě ve fázi vývoje, a americké franšízové značky tam mají poměrně tvrdý život. Z toho lze kromě jiného odvodit, že stejně tak se tam obtížně uchytí i jiná mezinárodní franšíza. Je nesmysl investovat čas a úsilí do chystané expanze v zemi, která franšízingu obecně příliš nepřeje. Překvapivou zkušenost má v tomto směru třeba česká společnost Fitness Food Menu. Loni chtěla expandovat do Polska, díky vstřícnějším zákonům ale uspěla v Německu a Maďarsku.

Výrobní závod jako začátek v Německu

V každém případě se ale připravte na nutnou investici - bez ní se franšízová síť v zahraničí jistě neuvede v tom nejlepším světle. V centrále by měl vzniknout minimálně nový tým, který se bude o zahraniční expanzi starat, a to bez ohledu na to, jestli své franšízanty řídíte sami, nebo jste licenci na jejich koordinaci předali v jednotlivých zemích masterfranšízantům či franšízorům. Měl by se totiž starat obecně o mezinárodní vztahy, zvlášť pokud máte pobočky již v několika státech. A zajistit, aby celá síť sdílela (i nadále) společné vize a plány bez ohledu na státní hranice. Některé sítě mají v zahraničí vedle partnerů také vlastní zastoupení a kancelář, jiné otevírají jako "předvoj" nejdříve vlastní pobočky.

V Německu se skrze master-franšízanty rozšiřuje také fastfoodová značka Bageterie Boulevard. První jednotku v Drážďanech zprovoznila původní česká společnost jako vlastní, a až následně ji předávala do rukou franšízantů. Bageterie Boulevard rozvíjí fastfoodovou síť již od roku 2003, kdy vznikla první restaurace, inspirovaná Francií a tamní gastronomií. Aktuálně provozuje 28 restaurací, z toho 21 franšíz. Za projektem stojí největší český výrobce baget Petr Cichoň a jeho společnost Crocodille, která v Německu vlastní výrobní závod. Expanze značky BB směrem na západ tak byla loni logickým a očekávatelným krokem.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017