Nově v Maďarsku i Bosně a Hercegovině

Poslání a byznys / Nakladatelství Modrý slon si již od roku 1998 klade jako jeden z hlavních cílů motivovat mladé čtenáře prostřednictvím osobních knih k samostatnému čtení. "Chceme jim ukázat kouzlo psaného textu, a to přirozenou a nenásilnou cestou, založenou na vlastním poznání dítěte a jeho emočním prožitku," říká Marek Halfar.
pondělí
17.09.2018
V roce 1998 se vydavatelství Modrý slon rozhodlo motivovat české děti ke čtení pomocí personálních knih. Jeho majitel Marek Halfar prozrazuje, jak se jim daří s franšízou v zahraničí.
 

Nakladatelství Modrý slon funguje od roku 1998. Jakých bylo těch uplynulých 20 let?
Za posledních dvacet let bylo několik období, kdy jsme přešlapovali na místě, ale za poslední čtyři roky, kdy jsme kompletně přepracovali obchodní model, nepřetržitě rosteme v desítkách procent. Podařilo se nám vybudovat knihtiskárnu a spojit ji s vydavatelstvím. Dnes od první myšlenky, nápadu na příběh až po konečný výrobek – personální knihu, vzniká vše pod jednou střechou. Díky franšíze se nám podařilo rozšířit i do zahraničí.

Nabídku nakladatelství tvoří personální knihy a didaktické pomůcky. O co je mezi vašimi zákazníky největší zájem?
Standardní nabídku tvoří kromě osobních knih také motanice, puzzle či pexeso​​. Největší zájem je pak o naše personální leporela, která patří mezi světový unikát vyvinutý právě v našem nakladatelství.

Modrý slon úspěšně expandoval i na zahraniční trhy. Jak se mu tam daří?
Od zahraničních franšízových partnerů máme samé pozitivní reakce. Oceňují, že na svůj trh získávají jako držitelé master-franšízové licence exkluzivitu a velkou podporu z naší strany. Oni se tak mohou soustředit na provozování e-shopu, help desku a přijímat objednávky od zákazníků. Objednané knihy přepošlou k nám, kde je následně vyrobíme a zašleme zpět našemu master-franšízantovi, který zajistí doručení jeho zákazníkům. Profit master-franšízanta v každé zemi činí 50 % z prodejní ceny produktů. Jak sami říkají, je to práce snů. Prodávají nádherný produkt a nepotřebují sklady, kanceláře, stačí jim jen připojení k internetu.

Plánujete počet zemí, ve kterých má Modrý slon zastoupení, ještě rozšiřovat? O které byste případně měli zájem?
Toto pondělí jsme podepsali master-franšízovou smlouvu s Maďarskem a Bosnou a Hercegovinou. Další vážné zájemce máme z Portugalska a Itálie a věříme, že postupně najdeme zájemce i v dalších zemí.

Jakým způsobem získáváte partnery v daných zemích? 
Díky prezentaci nabídky master-franšízy na portálech Franchising.huFranchising.rs jsme získali ​partnery v Maďarsku a Bosně a Hercegovině. Naši nabídku master-franšízy do zahraničí publikujeme i na dalších sesterských portálech Franchising.cz v zemích, kde franšízanty ještě nemáme. V neposlední řadě také využíváme osobních kontaktů v ostatních zemích, získaných díky dalším podnikatelským aktivitám ve vzdělávání dětí.

Na českém trhu fungujete také jako franšíza? 
Na českém trhu máme 4 franšízanty, se kterými spolupracujeme dlouhodobě. Zbývající část trhu pokrýváme vlastními silami. Na franšízing se soustředíme právě při expanzi do zahraničí, abychom byli schopni pokrýt více trhů najednou. Což je nespornou výhodou franšízingu.

Kde vidíte Modrého slona za dalších 10 let?
Naším cílem je vybudovat s našimi partnery v zahraničí evropské vydavatelství a nabízet našim malým čtenářům nejkvalitnější příběhy a ilustrace z celého světa.


Sázka na inovace a franšízing / Personální leporela patří mezi světový unikát vyvinutý v nakladatelství Modrý slon. Mezi další unikátní didaktickou pomůcky patří např. Motanice je, která rozvíjí dětskou logiku a vnímání okolního světa. Získala několik ocenění.