V hlavní roli lidé / „Asi zásadní problém byl a stále je, najít kvalitní zaměstnance – kolegy. Můj Partners market funguje už skoro tři roky a teprve teď mohu říci, že se situace ohledně spolupracovníků stabilizovala. Hodně si zakládám na tom, aby naše služba byla vnímána pozitivně, budujeme s klienty dlouhodobý vztah a výsledek není vždy vidět hned, a to samozřejmě ne každý dokáže překonat,“ dodává Jiří Matusík.
Čtvrtek
01.02.2018
Řízení projektů v nadnárodních společnostech. To byl denní chléb Jiřího Matusíka. Jednoho dne si řekl dost a pustil se do vlastního podnikání.
 

Právě uvědomění si toho, že věnuje velkou část svého úsilí a času někomu cizímu, přivedla Jiřího Matusíka k rozhodnutí stát se součástí sítě Partners market. „Došlo mi, že nic nebuduji sobě a své rodině, ale nějakým akcionářům a majitelům firem,“ vzpomíná na moment životního zlomu s tím, že v tuto chvíli si položil dvě otázky: „Jak dlouho ještě budu schopný takto výkonně pracovat? Jak dlouho mne tyto společnosti budou chtít platit?“

               O tom, že řešením bude rozjetí vlastního byznysu, bylo rozhodnuto. Zbývalo „jen“ poohlédnout se po oblasti, která bude pro podnikání Jiřího Matusíka tím pravým ořechovým. „Musel jsem si ujasnit, co vlastně umím, co mne baví a kde bych to chtěl dělat. A protože miluji Beskydy a chci zde žít se svou ženou a vychovávat své děti, bylo hledání o to složitější,“ vysvětluje Jiří Matusík.

               Vzhledem k tomu, že, jak sám říká, nic „světoborného“ nevymyslel, vedly jeho první kroky k franšízám. Ty totiž vidí jako velkou jistotu pro začínajícího podnikatele. Tehdy narazil na internetové stránky společnosti Partners, na kterých byl popsán koncept Partners marketů, který splňoval všechna kritéria, jež si pro svůj výběr Jiří Matusík stanovil. „Jde o podnikání v oblasti financí, tedy v oboru, který jsem vystudoval, a ve kterém se celý život pohybuji. Síť mi také umožnila otevřít a provozovat pobočku v mém rodném městě Frýdku – Místku,“ vypočítává Jiří Matusík s tím, že výhodou je také spojení finančního poradenství s bankovními službami UniCredit, nebo také relativně nízké požadavky na počáteční investici. „Líbila se mi myšlenka finančního a poradenského konceptu, kde mohu na jednom místě lidem nabídnout produkty z 50 finančních institucí a poradit jim s nimi,“ doplňuje ředitel frýdecko-místecké pobočky Partners market.

Pro rodinu dobrá zpráva

Před vstupem do sítě Partners market neměl Jiří Matusík s podnikáním žádné zkušenosti. Hned po dokončení vysoké školy si však splnil svůj sen – začal obchodovat na světových burzách. „Nakupoval a prodával jsem pro klienty třeba zlato, ropu nebo kakaové boby. Byla to zajímavá zkušenost, která vedla k velkému poznání a pokoře před finančními trhy,“ vzpomíná Jiří Matusík na dobu, než se jeho světem stalo již zmíněné řízení projektů v korporacích.

Rozhodnutí jít svou vlastní cestou učinil Jiří Matusík samozřejmě po poradě s rodinou. Ke svému potěšení se dočkal jen pozitivních ohlasů. „Manželka šla do podnikání se mnou, děti byly nadšené, že budou více doma,“ líčí reakce svých blízkých s tím, že širší rodina se okamžitě stala jeho klienty. „Konečně našli někoho, kdo se jim bude dobře starat o finance,“ dodává.

Před příchodem do sítě Partners market Jiří Matusík značku Partners vůbec neznal. Nicméně ani to pro něj nebylo překážkou v tom, stát se jedním z prvních partnerů této poradenské sítě a společně s celou firmou koncept budoval. Mohl se, a stále může, opřít o podporu poskytovatele partnerské licence. „Jde o dlouhodobý servis, od technického vybudování pobočky, po několikatýdenní bezplatné zaškolení do systému. K dispozici je tým analytiků, IT podpora, marketingové oddělení. Centrála dokáže pomoci také s náborem spolupracovníků,“ popisuje podporu společnosti Partners Jiří Matusík s tím, že za velkou výhodu celého konceptu považuje fakt, že se má vždy na koho obrátit s jakýmkoli problémem.

Jde o peníze

Asi nejtěžším úkolem bylo pro Jiřího Matusíka hledání kvalitních zaměstnanců – kolegů. Stát za tím mohou i nároky, které na ně klade. „Má očekávání ohledně mých spolupracovníků jsou vysoká, vždyť radí lidem s tím nejdůležitějším hned po zdraví, s penězi. Očekávám proto vysokou znalost produktů na finančním trhu, profesionální vystupování, schopnost vytváření si dlouhodobých vztahů s klienty a v neposlední řadě týmového ducha. Nechci chodit do práce s lidmi, které takzvaně nemusím a tady naštěstí možnost volby mám,“ říká Jiří Matusík.

V současné době již tak velkou podporu jako při rozjezdu své pobočky ve Frýdku-Místku nepotřebuje. Nicméně oceňuje, že projekt je stále živý, díky čemuž se může neustále posouvat kupředu. A co by poradil všem, kteří o vstupu do partnerské sítě Partners market teprve uvažují? „Určitě se musí připravit na spoustu práce. Podnikatelský koncept, kde peníze samy přitečou na účet, neexistuje,“ popisuje realitu Jiří Matusík.

Zájemce o licence by neměl odradit dozor centrály, který je pro partnerské a franšízové sítě standardní. Jak Jiří Matusík poznamenává, onen dozor je namířen zejména na provozovatele poboček, kterým se příliš nedaří a jeho cílem je pomoci dosáhnout lepších výsledků. „Dodržování základních pravidel nebo etického kodexu je přeci samozřejmostí. Tady se musí bát jen ti, co do tohoto byznysu vstupují s nekalými úmysly,“ vysvětluje Jiří Matusík, který má o své budoucnosti poměrně jasno. Je přesvědčen, že stále je před ním spousta práce v rámci frýdecko-místecké pobočky. „Osobně se vidím tak v první třetině své cesty,“ dodává.