Zájem o franšízing stále roste

Financování i administrativa / "Majitele franšízových konceptů v současnosti nejvíce trápí problémy spojené s nedostatkem kvalitních pracovních sil na trhu, zvyšujícími se náklady na mzdy a narůstající legislativní a administrativní zátěží. Franšízantům by pak na jejich podnikatelském začátku pomohla větší nabídka finančních produktů a půjček na rozjezd franšízového podnikání, kterých je na trhu nedostatek," dodává Jan Gonda.
pondělí
07.01.2019
Co nového na podporu franšízového podnikání chystá Česká asociace franchisingu v letošním roce, prozradil v rozhovoru její prezident Jan Gonda.
 

Jak byste zhodnotil rok 2018 z pohledu České asociace franchisingu?
V roce 2018 ušla Česká asociace franchisingu další důležité kroky kupředu. Potěšující je zejména hojná účast na franšízových snídaních, celkové oživení zájmu o franšízové akce a zahájení prezentace ČAF na sociálních sítích. V červnu se konala Mezinárodní výstava pro podnikání a franchising, na níž byly vyhlášeny celkem 4 kategorie – Franchisa roku, Skokan roku, Cena ČAF za podporu a rozvoj franchisingu a jako novinka Cena veřejnosti, kdy veřejnost hlasovala prostřednictvím sociálně sítě. Jednalo se o třetí ročník, do nějž se přihlásilo více než 20 kvalitních a zajímavých soutěžících konceptů. Velmi nás zájem ze strany franšízových konceptů potěšil. Věříme, že i tato soutěž pomáhá dostávat do povědomí celé široké populace franšízing jako takový a jeho výhody ve světě podnikání. Rovněž se ukázalo, že spojení dvou renomovaných akcí v jednu – Master-franchise konference a Franchising Fora – přineslo dvojnásobnou účast jak z řad prezentovaných konceptů, tak také návštěvníků. Dalším potěšujícím milníkem je nárůst členské základny na celkem 43 franšízových konceptů, celkem evidujeme 65 členů ČAF. Právě kontinuální nárůst počtu členů je ukazatelem kvality naší práce a my si toho velmi vážíme. Některé koncepty jsou s námi již od založení, tedy více než 25 let.

Máte za sebou další ročník soutěže Franchisa roku. Jaký byl? Nechystáte pro další ročník nějaké novinky?
Třetí ročník soutěže potvrdil její vzrůstající význam a také ukázal, že na trhu pracují kvalitní franšízové koncepty. Další novinky samozřejmě zvažujeme, zatím jsou ve fázi vývoje projektu tyto dvě nové kategorie Franchisa – Nápad roku a Start-up franchisa. Ještě však není rozhodnuto, zdali budou tyto novinky zařazeny ve čtvrtém nebo dalším ročníku soutěže.

Posláním ČAF je podpora franšízového podnikání a franšízových konceptů v Česku. Co podle Vás nejvíce trápí franšízory u nás?
Achillovu patu z pohledu franšízora spatřuji zejména v nedostatku kvalitních pracovních sil na trhu, zvyšujících se nákladech na mzdy a narůstající legislativní a administrativní zátěži pro podnikatele. Z pohledu franšízanta – samostatného podnikatele – vidím zase nevýhodu v podobě nedostatku finančních produktů a půjček na rozjezd franšízového podnikání.

Co ČAF plánuje v roce 2019? Na jaké akce se zájemci o franšízové podnikání mohou těšit?
ČAF plánuje na rok 2019 celou řadu akcí a už teď se na ně moc těšíme. Budeme pokračovat v zajímavých tématech se skutečnými odborníky z různých odvětví franšízingu při franšízových snídaních. V dubnu plánujeme uspořádat Mezinárodní konferenci pro podnikání a franchising. V květnu opět vyhlásíme vítěze 4. ročníku několika kategorií soutěže Franchisa roku za rok 2018, která se těší vzrůstajícímu zájmu. Na podzim je v plánu společná konference Franchising fora a Master-franchise konference. Určitě je na co se těšit. Na závěr bych všem přátelům franšízingu popřál spoustu elánu a chuti nejen do podnikání v novém roce 2019.


Podpora a rozvoj franchisingu / Česká asociace franchisingu chce s pořádáním vzdělávacích akcí pokračovat i v letošním roce.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017