Návrat legendární značky

Velké plány / „Investice do expanze na Slovensko má dlouhodobou povahu. Chceme jít postupnými kroky a jsme přesvědčeni, že se zde staneme jedním z významných hráčů. Dosažení úrovně 10 stanic do konce roku 2019 by bylo úspěchem,“ říká místopředseda představenstva zodpovědný za maloobchodní aktivity společnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak.
pondělí
28.01.2019
Po 30 letech se značka Benzina vrací na slovenský trh. Šanci k podnikání nabídne i franšízantům.
 

První čerpací stanici najdou motoristé jen kousek od česko-slovenských hranic v Malackách již letos na jaře. Rozšiřovat svou pobočkovou síť má Benzina v úmyslu ve spolupráci menšími provozovateli čerpacích stanic na bázi franšízy. Společnost Unipetrol, do jejíhož portfolia značka Benzina patří, se nebrání ani akvizicím větších řetězců.

„Slovenský trh je pro naše maloobchodní aktivity přirozeným prostorem. K dosavadnímu velkoobchodnímu prodeji paliv na Slovensku tak nyní přidáváme i maloobchodní prodej pohonných hmot na čerpacích stanicích, které ponesou logo Benzina,“ vysvětluje místopředseda představenstva zodpovědný za maloobchodní aktivity společnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak s tím, že v případě, že by se během letošního roku podařilo na „znovuobjeveném“ trhu otevřít 10 poboček, považovalo by to vedení firmy za úspěch. Důležitější než vysoké tempo rozvoje, je však pro tuto síť čerpacích stanic dodržení naplánovaného obchodního modelu.

O nezájem ze strany potenciálních partnerů sítě Benzina strach nemá. A to vzhledem ke zkušenosti z českého trhu, který je dle vedení Benziny velmi podobný tomu slovenskému. Ta ukázala, že čerpacím stanicím, které se staly součástí sítě s logem legendárního koníka, významně vzrostl objem prodaných pohonných hmot i doplňkového sortimentu.

Na domácím českém trhu držela Benzina na konci loňského roku 23% tržní podíl v oblasti prodeje pohonných hmot. Stále se jí také daří rozšiřovat pobočkovou síť na našem území. Nejnovějšími přírůstky jsou čerpací stanice v Brtnici u Jihlavy a v pražských Horních Počernicích. „Loni na jaře jsme dokončili převzetí části čerpacích stanic od společnosti OMV a další čtyři stanice jsme převzali formou franšízingu. Po převzetí se nám daří na stanicích zvyšovat objemy prodaných hmot i doplňkového prodeje a občerstvení,“ říká Marek Zouvala, ředitel společnosti Benzina.

Benzina se na Slovensko vrací po více než 30 letech. Samotná značka vznikla už v roce 1953 v tehdejším Československu, když Ministerstvo chemického průmyslu nahradilo touto značkou původní název Benzinol používaný pro čerpací stanice od roku 1949, kdy došlo ke znárodnění a vytvoření jedné státem ovládané sítě. V roce 1985 byla na Slovensku obnovena značka Benzinol. Po roce 1989 přešla Benzina v rámci privatizace do soukromých rukou a právo na používání své značky na slovenském trhu dočasně ztratila. 


30 let na trhu / Na českém trhu zaujímá značka Benzina se svými více jak 400 pobočkami a čtvrtinovým podílem na trhu v oblasti prodeje pohonných hmot vedoucí postavení.