Kvalitní tým je základ úspěchu

Vše perfektní / „Jsem detailista a chtěla jsem mít poradnu opravdu krásnou. Navymýšlela jsem si tak spoustu detailů, které něco stojí – vnitřní poloprůhledná okna s led osvětlením, výkonnou tiskárnu, místnost pro telefonistku a svoji kancelář pro týmové porady. Se vším všudy mě to vyšlo asi na 700 tisíc Kč,“ prozrazuje franšízantka Světa zdraví Jitka Pavková.
pondělí
18.02.2019
Svou poradnu sítě Svět zdraví Jitka Pavková „zdědila“ po svém bývalém spolužákovi. Dnes je jednou z nejúspěšnějších franšízantů působících v menších městech.
 

O vlastním podnikání začala Jitka přemýšlet již během svého zahraničního pracovního angažmá. Poté, co osm let pracovala v Itálii jako asistentka prodeje koncovým zákazníkům a zjišťování skutečných potřeb a motivace zákazníků bylo jejím dennodenním chlebem, rozhodla se, že po návratu do Česka rozjede svůj vlastní byznys. Měla prostě chuť začít podnikat „sama na sebe“. „Začínala jsem nejdříve jako obchodní zástupce jedné italské módní značky. Během toho jsem budovala vlastní internetový projekt týkající se online zprostředkování trenérů i výživových specialistů z celé republiky. Ten jsem ale zatím na neurčito zastrčila do šuplíku,“ vypráví Jitka Pavková.

Hlavním důvodem odložení projektu prozatím „k ledu“ byla nabídka spojená s franšízovou sítí Svět zdraví. Její bývalý spolužák se tehdy chystal přestěhovat spolu s manželkou do Spojených států amerických a Jitku oslovil s tím, že potřebuje najít nového majitele pro svou břeclavskou poradnu. Původně měla být Jitka tím, kdo najde někoho zodpovědného s nadšením pro podnikání v oboru výživového poradenství. Nakonec však vše dopadlo úplně jinak. „Jelikož jsem měla založenou firmu a můj tehdejší přítel byl fitness trenér, takže výživě rozuměl, domluvili jsme se, že zavedenou a fungující poradnu koupíme my,“ vzpomíná franšízantka, která pod hlavičkou Světa zdraví podniká již více než tři roky.

Jak sama přiznává, její podnikatelské začátky byly náročné. Sice teoreticky věděla o podnikání spoustu věcí, praxe však byla jiná. Nejdůležitější pro ni tak bylo osvojit si co nejrychleji manažerské dovednosti – jak vést lidi, porady, jak si stanovit cíle, jak a co kontrolovat, jak správně motivovat. Velmi jí v tom pomohly nejrůznější kurzy, které absolvovala a také lidi, se kterými se na nich setkala. V současné době již v této oblasti hodně pomáhá centrála Světa zdraví. Dřív však, jak Jitka říká, musela naskočit do rozjetého vlaku a naučit se vše sama.

Vzděláním na lepší pozici

V současné době Jitka provozuje hned dvě franšízové poradny Světa zdraví. Jednu najdou klienti v již zmíněné Břeclavi, druhou v Hodoníně. Vzhledem k tomu, že franšízantkou se Jitka stala díky koupi již fungující břeclavské poradny, byla to ta hodonínská, která jí ukázala, co znamená otevírat zbrusu novou franšízu.

K nápadu otevřít další poradnu přivedla Jitku v podstatě šťastná náhoda. Stalo se tak zhruba po roce a půl provozování břeclavské poradny. Hledala tehdy asistentku a na pohovor přišla sympatická blondýnka s tím, že jejím životním cílem je stát se výživovou poradkyní. Sama si totiž prošla několika dietami, které ji však nikdy nenaučily správně jíst. Jitka vytušila její potenciál. „Náš koncept jí dával smysl a chtěla jej šířit dál. Vzhledem k tomu, že ještě neměla potřebné vzdělání, chtěla u nás začít jako asistentka. A to mi přišlo škoda. Doporučila jsem jí, ať si vzdělání doplní, že na ni počkám a poté ráda zaměstnám jako výživovou poradkyni,“ říká Jitka Pavková.

Vzhledem k tomu, že potenciální budoucí výživová poradkyně byla z Hodonína, napadlo Jitku otevřít právě tam novou poradnu. Samozřejmě za předpokladu, že spolupráce bude fungovat bez problémů. A to se také stalo. „Nová výživová poradkyně nastoupila v dubnu a já už po měsíci začala hledat vhodné prostory pro novou poradnu. Věděla jsem, že je to ten správný člověk do týmu,“ vzpomíná Jitka.

Vyhovující prostor v Hodoníně našla Jitka na konci května, dveře její nové poradny se klientům otevřely v polovině září. Během necelých čtyř měsíců tak se svým týmem dokázala od nuly vybudovat franšízovou poradnu v tomto 25tisícovém městě. „Jakožto stávající franšízantka jsem s centrálou vyřídila jen několik málo formalit, jako je nová franšízová smlouva s územní exkluzivitou, zpřístupnění přihlašovacích údajů do interního systému k nové poradně a napojení na formuláře, jejichž prostřednictvím se k nám klienti mohou hlásit na diagnostickou konzultaci,“ popisuje Jitka začátky poradny v Hodoníně s tím, že nejvíce ji zdržela technická příprava, jelikož prostory budoucí poradny byly naprosto holé, bez příček a podlah. Musela tak dlouho čekat na architekta a také na povolení příslušných úřadů.

„Jelikož si dali opravdu na čas a nebylo možné naplánovat s žádnou firmou dopředu ani termín prací, musela jsem doslova přemluvit pár přátel a spolu s rodinou a přítelem jsme budováním poradny strávili všechen volný čas, abych v září mohla otevřít,“ vypráví Jitka. K otevření nové poradny Světa zdraví je také nutné včas objednat veškeré polepy a také nábytek na míru, což Jitka téměř podcenila. Nábytek přišel tři dny před otevřením.

Lidé jsou pro úspěch klíčoví

O úspěchu drtivé většiny podnikatelů rozhodují také jeho zaměstnanci. Na jejich výběru je tedy třeba dát si záležet. A to zejména ve franšíze. S hledáním kvalifikovaného personálu se tak musela potýkat i Jitka.

Její výhodou bylo, že výživovou specialistku již měla, protože najít kvalifikovaný personál je dle jejích slov těžké. Jenže jedna specialistka na poradnu nestačí. Nezbylo jí tedy nic jiného, než začít hledat dál. Bohužel zprvu narážela jen na ty nevyhovující uchazeče o práci. „Setkávala jsem se spíše s těmi, co si to přišli jen odpracovat a nic víc. Takoví lidé pak působí v týmu, který svou prací žije, jen nepříjemné napětí,“ říká Jitka s tím, že nakonec se jí podařilo najít skvělou asistentku a na doporučení i telefonistku, která se do práce ve Světě zdraví nadchla natolik, že si doplnila odborné znalosti z výživy, aby se mohla stát specialistkou. V současné době Jitka zaměstnává ve svých poradnách 5 lidí, dvě pozice má momentálně neobsazené.

A jak se Jitčině byznysu daří? Její měsíční obrat za dvě poradny činí zhruba 700 tisíc Kč. „Hrubý měsíční zisk v jedné mé poradně se může pohybovat od 50 do 200 tisíc Kč před zdaněním. Záleží vždy na tom, kolik výživových poradců funguje a jaké je zrovna období v roce. V minulosti nás třeba zasáhla chřipková epidemie, kvůli níž klienti nechodili na domluvené schůzky,“ prozrazuje a je ráda, že většina klientů už výživové poradce Světa zdraví nepovažuje jen za ty, co jim pomohou zhubnout do plavek, ale vidí je jako ty, co jim upraví životosprávu a zlepší kondici na celý život. Díky tomu není podnikání se Světem zdraví jen sezónním byznysem.

V současné době Jitka vede již zmíněné dvě poradny, v Břeclavi a Hodoníně. Byla však doba, kdy uvažovala i nad třetí. „Stále mi však dlouho trvá najít ty správné lidi do týmu. Nechávám tomu tak čas a věnuji se týmu, který mám teď,“ dodává dvojnásobná franšízantka Světa zdraví.


Zkušenost k nezaplacení / „Díky podnikání jsem zjistila, že jsem ráda za každou překážku a za všechny klacky pod nohy, které mi život naházel. Nebylo to jednoduché, zpočátku se nic nedařilo podle mých představ. Nakonec jsem však vše zvládla a byla zase o zkušenost bohatší.“