Neusilujeme o rychlý růst, chceme funkční model

Kateřina Princová / / Celková prvotní investice do zapojení se do franšízy Skibi, vybudování a vybavení prodejny činí zhruba 1 až 2 mil. Kč podle velikosti a místa prodejny.
pondělí
04.03.2019
Síť obchodů s dětským oblečením Skibi Kids letos v Praze otevře svůj vlajkový obchod. V rozhovoru to prozradila Kateřina Princová, spolumajitelka značky.
 

Jaký byl rok 2018 pro značku Skibi Kids?
Rok 2018 byl pro značku Skibi velice úspěšný. Je znát, že zákazníci čím dál více vyhledávají kvalitní značkové zboží. Dobře se to projevuje na některých sortimentech, kde prodeje vzrostly skokově, např. dražší edukativní a designové hračky. Je vidět, že ekonomice se daří a zákaznici se nebojí nakupovat i dražší věci.

Loni jste otevřeli první franšízovou pobočku, a to v Plzni. Jak se tamní franšízantce, paní Čechurové, daří?
Naše první franšízová prodejna si vede velmi dobře a drží se svého plánu. Katka Čechurová se na otevření společně s námi opravdu pečlivě připravovala a při otevření jsme práci zúročili. Nasazovali jsme mnoho nových věcí, které jsou funkční, za což jsme opravdu ráda. Například náš koncept reflektuje a řeší všechny provozní potřeby maloobchodníka a franšízant se tak může koncentrovat na prodej a péči o zákazníka. Ostatní mu poskytneme v rámci franšízy. Představuje to třeba na míru naprogramované řešení skladového hospodářství, prodejního systému, systému péče o zákazníky, centrálního e-shopu pro celou franšízovou síť. Vše probíhá automaticky bez zbytečné práce navíc pro franšízanta. Faktury si vyměňují elektronicky, sklad franšízanta se zobrazuje na centrálním e-shopu, zákazníci mohou vyzvedávat, vracet zboží na všech pobočkách atd. K tomu využívá franšízant výhodnějších nákupních cen, než kterých by dosáhl sám a těží i z výhod společného marketingu.

Jaké jsou vaše další plány, co se pobočkové sítě týká? Jsou lokality, do kterých chcete primárně prostřednictvím franšíz proniknout?
V tomto roce budeme otvírat novou kamennou pobočku v Praze 5 Radotín. Bude to první pobočka mimo obchodní domy, v krásné zrekonstruované hale bývalé Vindyšovy továrny na tělocvičné nářadí. Pro Skibi to bude zcela nové prostředí, které nám díky venkovnímu areálu umožní i více akcí pro děti, více společného setkáváni. Měla by to být taková vlajková loď Skibi prodejen a zájemcům o franšízu ukázat, že prodejny Skibi můžou mít různý formát i mimo nákupní centra. Co se týče franšíz hledáme další vhodné kandidáty. Mimo Prahu cílíme na větší města konkrétně na Brno, Liberec, Ostravu, Olomouc a chtěli bychom otevřít franšízovou prodejnu i v Praze. Konkrétně by se nám líbila kamenná prodejna mimo obchodní centra v lokalitě jako je Karlín, Holešovice, Letná.  Ale jak uvádím ve všech rozhovorech, rozhodující je pro nás vhodný kandidát. Naše mateřská firma funguje 30 let, neusilujeme o rychlý růst, ale dlouhodobý funkční model.

Na českém trhu funguje Skibi Kids již 12 let. Neuvažujete i o vstupu do zahraničí?
Primární je pro nás v tuto chvíli český trh. O vstupu do zahraničí proto momentálně neuvažujeme.

Jaké vlastnosti má ideální franšízant Skibi Kids? Hledáte spíše zájemce, který se chce aktivně podílet na chodu pobočky, nebo je franšíza vhodná i pro investory?
Součástí našeho franšízového konceptu je předpoklad, že se franšízant chce prodejně opravdu osobně aktivně věnovat a má do začátku kapitál. To jsou dvě podstatné ingredience, které ke spolupráci potřebujeme.


První franšíza / Historicky první franšízantkou Skibi v České republice je Kateřina Čechurová, která svůj obchod otevřela v Plzni loni na podzim.