Franšíza pro budoucnost

Byznys s velkým potenciálem / Rychlý růst softwarového odvětví za poslední dvě dekády způsobil růst poptávky po kvalifikovaných IT pracovnících. Tradiční vzdělávací systém často nezvládá na tento trend reagovat a nedokáže zaplnit díru na trhu práce, vzniká prostor pro tréninkové centra, která nabízejí alternativní, dynamické a efektivní vzdělávání. Jedním z takových je Coders Lab.
Středa
06.03.2019
Nedostatek kvalifikovaných lidí v oboru IT. Problém, se kterým se potýká nejen Česko. Pomoci řešit ho může i značka Coders Lab, která je novinkou v Katalogu franšíz.
 

Největší polská síť IT škol programování po vybudování silné pozice na domácím trhu zahájila mezinárodní expanzi. Jejím cílem je rozšířit své služby do všech zemí, které trápí nedostatek IT odborníků na pracovním trhu. V České republice hledá exkluzivního franšízového partnera, který by zajistil její rozvoj napříč celou naší zemí.

Škola Coders Lab zaměřující se na vzdělávání budoucích IT pracovníků vznikla před zhruba šesti lety, a to právě jako reakce na vysokou poptávku po IT specialistech ze strany technologických firem. Stejně jako u nás dnes, jich tehdy byl v Polsku opravdu nedostatek a ani výhled do budoucnosti nebyl zrovna růžový. „Tradiční polský vzdělávací systém nesledoval změny v IT odvětví, které v posledních zhruba 10 letech nastaly. Stejně tak nebyl schopný pružně reagovat na zvyšující se poptávku po kvalifikovaných zaměstnancích v tomto oboru, protože získat v něm vzdělání a také titul trvá 3 až 5 let,“ říká Gregorz Morawski ze společnosti Coders Lab, který má na starosti rozvoj franšízové.

Právě na dlouhotrvající vzdělávací proces reagovali v roce 2017 zakladatelé Coders Lab prostřednictvím tzv. bootcampů. Jde o intenzivní dvouměsíční kurzy, během nichž se účastníci naučí nejen programovat, ale budou zároveň získávat praktické znalosti v konkrétních programovacích jazycích. „Absolventi našich kurzů jsou připraveni nastoupit na juniorské pozice v IT, což pro ně bude výchozí bod. Pokud pak využijí našich služeb kariérního poradenství, dáváme jim možnost během dvou měsíců změnit svůj život a odstartovat kariéru v jednom z nejvyhledávanějších odvětví,“ doplňuje Grezgorz Morawski.   

Úspěch za milion

O tom, že podnikání v tomto oboru má velkou perspektivu není pochyb, zvlášť v momentě, kdy master-franšízant dostane do rukou osvědčený koncept, který na domácím trhu slaví úspěch. Podle zprávy společnosti Hays se poptávka po kvalifikovaných IT profesionálech v České republice každým rokem zvyšuje. Potřeby firem vzrostly v posledních letech tak silně, že ani rostoucí počet uchazečů o zaměstnání a absolventů je zdaleka nemůže uspokojit. Rostoucí poptávka přichází s uvedením nových trendů, jako je například digitalizace, Big Data, bezpečnost IT, internet věcí atd. Stejně tak i nadále přetrvává zájem o vývojáře .Net a Java identifikovaný v uplynulých letech.

Pro expanzi v Česku hledá centrála Coders Lab ideálně partnery či již fungující společnosti, které chtějí rozšiřovat své působení na trhu vzdělávání. Mohou se jimi tak stát například jazykové školy či soukromé univerzity. Poskytovatel licence se nebrání ani spolupráci s firmami podnikající v IT sektoru. Licenční poplatek pro Českou republiku činí 20 tisíc eur, tedy zhruba 0,5 milionu korun. Zhruba stejnou částku pak musí franšízant investovat do rozvoje sítě.

Za svou investici získá franšízant exkluzivní právo na založení a rozvoj Coders Lab v celé zemi a těžit tak z ověřeného modelu podnikání s rychlým tokem cash flow. Součástí franšízového balíčku je mimo jiné zaučení lektorů, mentorů, marketingových specialistů a prodejců, konzultantů, odborníků na lidské vztahy. Franšízor poskytuje také know-how pro založení Career Lab a program pro hledání práce využitelný i pro absolventy kurzů. Nabídku společnosti tvoří v případě bootcampů momentálně 9 kurzů zaměřených na nejrůznější témata a technologie, které se stále rozvíjí. Franšízant v České republice bude moci v rámci spolupráce klientům nabízet stejné zavedené kurzy, jaké jsou k dispozici v dalších zemích, kde značka působí.

 


Nová kariéra / Cílem Coders Lab není jen vzdělávat účastníky kurzů, ale také jim pomáhat při hledání zaměstnání. Jak společnost uvádí, většina absolventů si našla práci během několika měsíců po ukončení kurzu.