Podnikání s balonem u nohy

Osvědčená propagace / „Jsme si jisti, že se zájem o program bude zvyšovat. Máme již vyzkoušené formy marketingu, které jen v Brně a okolí v minulém roce přivedly na zkušební hodinu přes 200 dětí. Pak už je to na trenérovi, kolik dokáže z tohoto počtu proměnit v klienty,” říká Michal Ogorek, majitel master-franšízové licence Socatots pro Českou republiku a Slovensko.
Pátek
22.03.2019
Fotbalová franšíza Socatots plánuje otevřít tři nové pobočky a rozšířit počet tréninkových míst v Brně. Jaké je tajemství popularity konceptu?
 

Cíl pro rok 2018 se majitelům master-franšízové licence pro Českou republiku a Slovensko podařilo splnit. Přáli si totiž otevřít první franšízovou pobočku mimo Jihomoravský kraj. Povedlo se jim najít franšízanta v Plzni, kde vidí velký potenciál. „V příštím roce tam plánujeme otevřít i Brazilské Fotbalové Školy v návaznosti na Socatots. Z menších otevřených lokalit v loňském roce mohu jmenovat Kuřim a Moravany u Brna, a také máme vážné zájemce z Ostravy, Pardubic, Břeclavi, Hodonína, Uherského Hradiště a jiných měst Jihomoravského kraje,” prozrazuje majitel britské master-franšízy Socatots Michal Ogorek.

Celkově byl loňský rok pro Socatots ve znamení přípravy pro rozšíření tohoto konceptu na českém a slovenském trhu. V souvislosti s tím absolvovali ve Velké Británii školení další trenéři, kteří budou zodpovědní nejen za vedení tréninků, ale také budou školit trenéry franšízantů. Celý tým Socatots také potěšil zájem o franšízu a pozitivní zpětná vazba od známého kouče PhDr. Mariana Jelínka.

„Socatots, to nejsou jen pohybová cvičení inspirovaná fotbalovými prvky, ale vztah dítě-trenér-rodič. Úkolem trenéra je vytvořit optimální podmínky, ve kterých se děti neuvědoměle učí sportovním a sociálním dovednostem. Vlastní příklad dítěti je jednou z nejpodstatnějších věcí k vytvoření emoční vazby k dané činnosti a ta vzniká, když dítě dělá věci s radostí. Proto aktivní účast rodičů na tréninku a chválení dětí za úsilí vede k výchově nejen úspěšných sportovců, ale hlavně zodpovědných lidí. Cílem programu je především to, aby se dítě při tréninku cítilo bezpečně, přirozeně, aby si vytvořilo emoční vazbu ke sportu a aby fyzická aktivita byla pro něj zábavou. Upřímná dětská radost z pohybu a z viditelných pokroků jsou nejlepší odměnou rodiči i trenérovi a dítě získá koníček v podobě sportu na celý život,” řekl bývalý hokejový trenér a také osobní kouč Jaromíra Jágra.

Zájemci, kteří se rozhodnou podnikat pod značkou Socatots, se tak mohou opřít o koncept, ve kterém vidí potenciál i sportovní profesionálové. A jak vlastně vypadá ideální franšízant? Podle Michala Ogorka je to člověk, který chce to stejné jako celý tým. Mít pozitivní vliv na všeobecný rozvoj dětí ve svém regionu a záleží mu na tom, aby si děti sport zamilovaly.

„Protože chceme dát příležitost zapojit do našeho programu co možná nejvíce dětí, vytvořili jsme koncept na míru, který je vhodny pro více typů franšízantů,” vysvětluje Michal Ogorek s tím, že franšízovou licenci mohou získat například klasičtí investoři ve větších městech s více jak 50 tisíci obyvateli, zkušení podnikatelé hledající nový zdroj radosti z práce, podnikatelé-začátečníci hledající nápad na první byznys, ženy, které se nechtějí po rodičovské dovolené vrátit do zaměstnání vrátit na plný úvazek, trenéři toužící po dalším rozvoji a vlastním podnikání nebo studenti, kteří končí svá studia.

Pobočkám Socatots se daří nejen ve větších městech, úspěch zažívají i  v těch menších. Jak Michal Ogorek vysvětluje, z obchodního hlediska mají menší lokality výhodu v prakticky neexistující konkurenci. V menších městech jsou také menší provozní náklady, a to co se týče pronájmu prostor, licence a také marketingu. „Konkrétní příklady máme z Moravan u Brna  a Kuřimi, kde se nám podařilo vytvořit motivující prostředí pro rodiče-dítě-trenéra. Věříme, že se nám nyní podaří otevřít ve stejném duchu pobočky v Hodoníně, Břeclavi, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Kyjově atd.,” doplňuje Michal Ogorek.


Prostor ve všech regionech / Posláním franšízora Socatots je zapojit co nejvíce dětí do fyzické aktivity a využívat fotbal jako nástroj k rozvoji. Proto má velký zájem o každou lokalitu, kde Socatots může udělat něco dobrého a přínosného pro lokální společnost.