Blíž zákazníkům díky franšíze

Pestrá náplň práce / Úkolem franšízanta sítě Lomax je komplexní zastupování značky v regionu. Mimo jiné má na starosti prodej, zajištění montáže a servisu výrobků společnosti jako jsou vrata, venkovní rolety a žaluzie, vchodové dveře. Zároveň se také podílí na tvorbě marketingové strategie pro svůj region.
Středa
03.04.2019
Rostoucí poptávka vede českého výrobce vchodových dveří a garážové a stínící techniky Lomax k dalšímu rozšiřování franšízové sítě. Jaké franšízanty hledá?
 

Vedení společnosti se sídlem na Jižní Moravě si je naprosto vědomo toho, co jim franšízový způsob rozvoje nabízí. Také proto jej pro svou expanzi využívá již 20 let a vidí ho jako nejlepší způsob pro dosažení úspěchu. V současné době má v Česku 35 franšízantů a na sousedním Slovensku 24. Zvyšující se poptávka po jejích produktech a službách ji však přiměla k rozhodnutí rozšířit svou síť ještě více. „Prodáváme výrobky, které je dobré vidět na živo, vyzkoušet si je a v zázemí showroomu vše probrat. V současnosti jsou stále regiony, kde pro některé zákazníky může být do showroomu Lomax daleko, a to je škoda,“ říká obchodní ředitel firmy Jan Malysz. Podle něj je na našem trhu prostor ještě pro 5 dalších franšíz, u našich východních sousedů pak o 10.

Pro své budoucí pobočky chce Lomax najít franšízanty, kteří se budou plně věnovat chodu pobočky, řízení lidí a plánů. Jak Jan Malysz poznamenává, model franšízy tak, jak jej má Lomax nastavený, by fungoval i „klasickým“ investorům, nicméně duch majitele a vedení pobočky by zde chyběl, což by firma nerada. Ideálním franšízantem je tak člověk, který se bude práci věnovat na plný úvazek. „Když jste každý den uprostřed dění a jeho součástí, tak jste daleko lépe schopni reagovat na všechny potřeby zákazníků, samotného trhu a osobní nadšení a vedení majitele je vždy tou nejlepší cestou k úspěchu každé franšízy,“ doplňuje Malysz s tím, že franšízantem Lomaxu je obvykle fyzická nebo právnická osoba s jedním či dvěma obchodníky, asistentkou a jednou až třemi montážníky.

Každý franšízant má zázemí showroomu, kde jsou fyzicky vzorky výrobků v reálné velikosti, možnosti ovládání, místo na jednání a často také sklad. Franšízant minimálně jednou do roka navštíví centrálu z důvodu školení či jednání o dalších plánech a pravidelně je ve styku s manažerem, který mu pomáhá franšízu řídit. Společně s technickým, obchodním a marketingovým oddělením v zázemí Lomaxu pak daný franšízant komunikuje o jeho aktivitách a potřebách, je pravidelně informován o připravovaných akcích, novinkách či změnách. „Když se podívám napříč všemi franšízanty, tak většina vlastně „nepochází“ z daného oboru, ale dříve buď byli zaměstnanci či podnikali v oboru jiném. Není tedy podmínkou někdo se zkušenostmi ve stavebnictví či v příbuzném sortimentem Lomax. Důležitý je obchodní duch a pracovitost,“ dodává Malysz.

A jak je to s investicí do franšízy Lomax? Zájemce o otevření pobočky této české značky s dlouhodobou tradicí se musí připravit na počáteční investici ve výši zhruba 290 tisíc Kč. Jak Jan Malysz říká, její návratnost je velmi individuální a záleží na její přesné počáteční výši, nákladech spojených s provozem, velikosti regionu, místním regionu a schopnostech daného franšízanta. „Není tedy možné přesně určit, kdy se návratnost dostaví, ale rozhodně lze říci, že je to obvykle během prvních tří let,“ vysvětluje.

 


Prostor a finance / Pro rozjetí franšízy je nezbytně nutné mít prostory pro showroom, dodávku, nářadí a finance na provoz spojený se standardním užíváním těchto nástrojů k podnikání. Počáteční investice se tak pohybuje okolo 290 tisíc Kč.