Předškolní vzdělávání dává šanci uspět

Jednotlivec i nadace / Z hlediska právní formy se může franšízantem stát OSVČ, společnost s ručením omezeným, akciová společnost nebo nestátní nezisková organizace, jako je například nadace, spolek nebo nadační fond.
pondělí
22.04.2019
Sehnat místo pro dítě ve školce je mnohdy nad síly rodičů. Řešením pro ně jsou soukromé školky a jesle. Sází na to i franšíza Elánek, novinka v Katalogu franšíz.
 

Franšíza Elánek, která má dnes u nás 7 poboček a 3 další jsou v plánu pro letošek, je vhodná jak do velkých, tak i do menších měst. Nedostatek předškolních zařízení se totiž týká téměř celé České republiky. Nově narozených dětí neustále přibývá a stejně tak roste i počet těch, které jsou nejčastěji z důvodu věku státními školkami odmítáni. „Statisticky bylo v roce 2017/2018 zamítnuto 33 237 žádostí do MŠ, což je 27 % podaných žádostí rodičů s předškolními dětmi ve věku od tří do šesti let. Počet narozených dětí neustále roste, v letech 2017 a 2018 to bylo 224 tisíc dětí. S Elánkem přijímáme děti již od 1 roku, tedy zájem a potřeba rodičů čítá asi 250 tisíc dětí,“ říká Eliška Krejčí Reková ze společnosti Elánek školky, která za konceptem školek a jeslí stojí.

Majitelem licence na vybudování franšízové školky a jeslí se může stát osoba starší 18 let s čistým trestním rejstříkem a bez logopedické vady. Nutností jsou manažerské a organizační schopnosti, stejně tak jako uměni komunikace s lidmi. Franšízor tak hledá silně motivované, proaktivní lidi se silným smyslem pro etiku a také vnitřní morálku. Jen tak je totiž možné předat dětem v rámci vzdělávání ty správné hodnoty, které ovlivní jejich budoucí život.

Investice do otevření školky se pohybuje od 100 do 400 tisíc korun. Konečná výše se odvíjí od zvolené lokality, připravenosti nemovitosti, ve které se bude školka nacházet, a také její zamýšlené kapacitě – od 6 do 25 dětí. Výhodou podnikání v této branži je, že jako majitel licence na provozování soukromého předškolního vzdělávacího zařízení může franšízant žádat o dotace, a to jak z programů běžících v České republice, tak i z EU. S jejich vyřízením pomůže budoucím partnerům franšízor, a to v rámci podpory, kterou svým franšízantům nabízí.

Mimo vyřizování dotací pomáhá franšízor svým partnerům se všemi nezbytnostmi, které jsou potřeba pro otevření školky, jako je například výběr místa, marketingová podpora před otevřením i po něm, školení personálu nebo administrativní podpora. Velkým benefitem pro franšízanta je pak fakt, že je to franšízor, kdo sleduje veškeré změny, novely zákonů, vyhlášek či předpisů týkajících se předškolního vzdělávání a věcí s ním spojených, aby následně své franšízanty informoval.

 


Exkluzivita zajištěna / Podepsáním franšízové smlouvy získává majitel licence územní exkluzivitu v předem dohodnuté lokalitě. Zároveň franšízor svým partnerům pomáhá s hodnocením vybrané lokality.