Franšíza s posláním / Síť jsme se rozhodli rozšiřovat formou franšízy proto, aby i v dalších lokalitách, kde nebudeme moci být tak často, byl někdo, komu na podobném obchodu opravdu záleží. Společným marketingem, a hlavně zpětnou vazbou od zákazníků pak dokážeme mnohé. Vyvíjet produkt společně směrem, který je pro zákazníky zajímavý.
pondělí
20.05.2019
Speciální pekařství Smajlík je zaměřeno zejména na celiaky a lidi s potravinovou alergií. Franšízantům nabízí nulový poplatek po dobu minimálně 10 let.
 

Nastavit veškeré procesy, otestovat funkčnost, nastartovat marketing a motivaci zaměstnanců. To vše bylo třeba realizovat, než se majitelé Speciálního pekařství Smajlík rozhodli začít nabízet franšízové licence. Jako „tréninkové pole“ jim sloužily dvě vlastní prodejny, z nichž jednu najdeme v okrajové části města Brna, v Židenicích, a druhou v samém srdci této jihomoravské metropole.

Dobrou zprávou bylo, že obě pobočky dávaly takřka od prvního dne provozu ekonomický smysl. „Bylo třeba například vymyslet systém pro správné odpisy, aby provozovny dobře vypadaly, ale zároveň se nevyhazovalo mnoho zboží, detailně dopracovat HCCP apod. To se nám povedlo, včetně toho, že jsme formou výrazné konverzace se zákazníky začali vyvíjet společně s klíčovým dodavatelem nové výrobky,“ popisuje začátky Pavel Vaníček, který spolu s manželkou Ivanou vlastní společnost GS Agency, jež za konceptem stojí.

Bez lepku, ale s chutí

Kde se však vzal nápad na otevření bezlepkového pekařství a jeho další šíření prostřednictvím franšíz? „S alergií na lepek jsme se setkali někdy kolem roku 2010. Jeden z našich rodinných přátel slavil narozeniny a jen se smutně díval na to, jak si ostatní pochutnávají na chlebíčcích a dortech. Manželka se tedy začala intenzivně zajímat o domácí pečení různých produktů,“ říká Pavel Vaníček. Následovalo pečlivé zkoumání trhu a také zjištění, že nabídka na něm je opravdu velmi špatné. Čerstvé pečivo nebylo tehdy k dostání skoro vůbec a když už ano, kvalita nebyla nic moc. Navíc často hrozila kontaminace lepkem, což může pro celiaka znamenat opravdu vážné zdravotní potíže.

To vše přivedlo manžele Vaníčkovi na myšlenku vytvoření vlastního konceptu a v něm zúročit bohaté zkušenosti z řízení a také marketingu. Navíc zde vznikl prostor, kde mohli realizovat své vlastní nápady. Cílem bylo otevřít prodejnu, která bude k nerozeznání od normálního pekařství. Nabídne výrobky, které si zákazníci přejí a dlouho je už neměli k dispozici. Prostě, že půjde o bezpečnou prodejnu pro potravinové alergiky, kde se budou cítit důstojně. „Následně se nám narodily dvě a teprve potom přišla příležitost otevřít si první provozovnu nedaleko od naší centrály společnosti. Tak jsme do toho šli. Uzavřeli jsme klíčové partnerství s dodavatelem, se kterým společně vyvíjíme sortiment. On umí perfektně realizovat výrobu a velkoobchod a my se staráme o maloobchod. Už první měsíce ukázaly, že to byla dobrá volba a radost tak můžeme rozdávat všem: zákazníkům, zaměstnancům i majitelům,“ vysvětluje Pavel Vaníček.

Tak trochu filantropický projekt

Vzhledem ke specifickému zaměření na zákazníky, je vhodné, aby byly pobočky otevírány v místech, kde se dá předpokládat dostatek lidí, kteří mají speciální požadavky na jídlo. „Ze statistických údajů a vlastních dat z průzkumů vyplývá, že provozovna je určena výhradně pro krajská města s blízkostí MHD, ale i možností parkování,“ upřesňuje Pavel Vaníček s tím, že není třeba hledat místo přímo v nákupních zónách měst. Většinu zákazníků totiž tvoří stálá klientela, která si je ochotna svůj krámek najít. S ohledem na to, že jde o obchodní koncept, tak rozloha obchodu je i se zázemím ideální kolem 100 m2.

Mimo to, že je Speciální pekařství – Smajlík ekonomicky schopných projektem, i když samozřejmě obrat nedosahuje výše známé například ze sítí rychlého občerstvení, má také poměrně velký společenský přesah. Zákazníci mohou díky manželům Vaníčkovým ochutnat celou řadu výrobků, které jsou svou chutí k nerozeznání od těch běžných. Pro některé z nich je to opravdu velká změna, mohou si na nich pochutnat třeba poprvé od té doby, co se jim alergie na lepek projevila.

Zároveň se majitelé konceptu rozhodli v rámci něj vytvářet tzv. chráněná pracovní míst pro pracovníky zdravotně znevýhodněné nebo s handicapem. „Zákazníci toto akceptují, a také jim to přijde férové, ale pro provozovatele to je rozhodně náročnější než třeba u normálního zaměstnance. Nejen, že je třeba brát na pracovníka ohledy a připravit mu individuální podmínky, ale je třeba počítat s větší nemocností, četnějšími návštěvami lékaře apod., takže i pracovníků musí být více. Nám však taková činnost opravdu dává smysl,“ dodává Pavel Vaníček.


Zachování standardů podmínkou / Investice do otevření jedné pobočky Speciálního pekařství Smajlík se pohybuje okolo 200 tisíc korun s tím, že tato částka zahrnuje přeměnu prostoru dle designu sítě a také vybavení. Franšízový poplatek je nulový po dobu minimálně 10 let.