Investice, která se vyplatí

Průběžné platby / V průběhu spolupráce s drtivou většinou konceptů na franšízanty čekají i další poplatky, se kterými je třeba počítat. Ty se nejčastěji odvíjí od jejich obratu – jde zejména o průběžný franšízový poplatek a příspěvek na marketing. U některých sítí mohou být součástí marže na odebírané produkty, které jsou dále prodávány koncovým zákazníkům.
pondělí
29.07.2019
Rozjezd podnikání si vždy žádá určitou finanční investici. Výjimkou není ani to franšízové. Za co ve franšízingu vlastně platíte?
 

Výše investované částky do nastartování byznysu pod hlavičkou známé značky, se liší zejména podle toho, v jakém oboru působí. Je jasné, že rozjezd restaurace již zavedené sítě, a nemusí jít hned o pobočku takových gigantů, jako jsou některé fastfoodové koncepty, přijde franšízanta na víc, než například otevření malého obchodu s oblečením či potravinami. Nicméně určitá nutnost vložení vlastních financí do nového byznysu tu je. A co tím získáte?

Obvykle si franšízové koncepty nechají v první řadě zaplatit za licenci – tzv. vstupní poplatek. Jeho uhrazením získáte jak již zavedenou známou značku, tak přístup k osvědčenému know-how společnosti, díky čemuž bude váš podnikatelský rozjezd pohodlnější než zakládat byznys „na zelené louce“. Navíc, můžete ušetřit za chyby, které byste jako začínající podnikatelé dříve či později udělali. Vězte, že franšízor už je kdysi udělal za vás a úspěšně je vyřešil. Může vás tak hned od začátku správně nasměrovat na cestě za vaším úspěchem.

Tréninkem k zisku

Značná část vstupního poplatku putuje na úhradu nákladů spojených se školením, které pro vás jako franšízanta a případě i zaměstnance poskytovatel zajišťuje. Právě úspěšné absolvování důkladného školení a předání know-how je alfou a omegou navázání franšízové spolupráce a jejího úspěšného pokračování. Další část franšízového poplatku je pak obvykle určená na výdaje týkající se zařazení nového franšízanta do sítě – např. jeho počáteční propagaci, vybavení originálním softwarem nebo začlenění do dodavatelsko-odběratelského řetězce. 

Financemi na zakoupení franšízové licence však investice franšízanta nekončí. Proto zájemce o ni musí mít hned od začátku a paměti, že peníze bude nutné vložit hlavně do zprovoznění samotné pobočky. Tyto náklady se koncept od konceptu liší, protože každý z nich má jinak nastavené standardy a nároky na vybavení. „Někteří poskytovatelé franšíz si jsou vědomi, že investice do jejich pobočky může být pro franšízanta opravdu vysoká. Uvědomují si, že by mohlo jít o jedinou překážku, která je připraví o získání perspektivního franšízanta. Proto není ničím neobvyklým, že kandidátům, u nichž vidí velký potenciál, nabízí pomoc se získáním prostředků na její financování,“ říká Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti PROFIT system franchise services. Tato pomoc může mít podobu podpory při vyjednávání s bankou o úvěru nebo jeho samotného poskytnutí franšízorem.

Ačkoli zde mluvíme o pomoci franšízora s opatřením externích zdrojů, může vás zarazit, že mnoho franšízorů od svých franšízantů očekávají, že na investici použijí z velké či poměrné části vlastní zdroje. U některých z nich jde dokonce o podmínku, jejíž splnění je nutné pro udělení licence. Je to logické. V zájmu franšízora je, aby franšízant aktivně pracoval na rozvoji svého byznysu a dbal na to, aby jeho franšíza rostla. A to je při finančním zaangažování franšízanta pravděpodobnější, než když do podnikání vloží peníze banky. Navíc asi žádný poskytovatel licence nechce, aby jeho franšízant v první řadě myslel na vypořádání závazků k bance, a ne na samotné podnikání. 

„Investování do franšízové spolupráce by mělo být vždy transparetní a měli byste s ní být obeznámeni před uzavřením franšízové smlouvy ve formě odhadovaných předpokladů návratnosti investice, stejně jako provozních nákladů a očekáváných příjmů. Franšízant tak investuje a platí franšízorovi za získané osvědčené know-how a podnikání na klíč s menší mírou rizika,“ dodává Marek Halfar.


Správné počty / Před podpisem smlouvy si pro vlastní bezpečí spočítejte, zda finančně unesete nákup licence a průběžné náklady na provoz podniku. A to včetně finančního polštáře na počáteční období příprav a zahájení podnikání v prvních měsících provozu.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017