Franšíza Maple Bear pronikla do Evropy

Zkušenost výhodou / Pro stávající školy je zapojení do systému Maple Bear snadnější, protože již mají prostor, vybavení a odborný personál. Investice na přeměnu tak budou nižší než investice partnera, který by školu otevřel a vybavil od nuly.
pondělí
09.09.2019
Vzdělávací koncept Maple Bear již několik let buduje síť škol za hranicemi domovské Kanady. Od září najdeme franšízovou školu i na starém kontinentě.
 

Síť mateřských a základních škol Maple Bear založená na implementaci kanadského dvojjazyčného systému vzdělávání se prostřednictvím franšízových licencí podařilo expandovat do 19 zemí světa. Pod touto značkou v nich tak v současné době funguje téměř 400 škol, které navštěvuje více jak 40 tisíc studentů. Historicky první evropská mateřská škola pod hlavičkou Maple Bear zahájila výuku v září v rumunském městě Sibiu. Právě zde se totiž našel nový franšízant této sítě. Stalo se jím vedení již fungující mateřské školy. A otevření školy základní by mělo brzy následovat.

Šanci stát se franšízovými partnery tohoto konceptu a začít podnikat v perspektivním oboru mají i zájemci z Česka i Slovenska. V obou těchto zemích totiž hledá Maple Bear jak master-franšízanty, kteří by se postarali o rozvoj konceptu na celém jejich území, tak i jednotlivé franšízanty, kteří by zahájili provoz jednotlivých škol a školek. Při jejich hledání cílí na dvě skupiny potenciálních partnerů. Jednou z nich jsou existující mateřské školy s vlastními budovami, učiteli a studenty, které přemýšlí o přepracování svého konceptu, případně chtějí vyzkoušet nové možnosti týkající se primárního vzdělávání. Druhou skupinou jsou pak podnikatelé, kteří sice nemají zkušenosti s působením v oblasti vzdělávání, ale chtějí v ní podnikat.

V případě první varianty je nutné, aby již fungující školy splnily několik specifických podmínek. Nejdůležitější je to, aby stávající učitelé hovořili plynně anglicky. Výhodou pak je, aby se děti, které školu či školku navštěvují, se již anglicky učily. Tak pro ně bude přechod k novému vzdělávacímu jednodušší. „Je velmi důležité zdůraznit, že v tomto typu partnerství se nejedná pouze o udělení licence pro učební plán, což je typická a poměrně rozšířená praxe, nýbrž o provedení celého konceptu, strategii výuky, osnov, a především školení, která nejsou jednorázová, ale probíhají po celou dobu spolupráce,“ upozorňuje Yann Bidan, generální ředitel Maple Bear pro střední a východní Evropu.

Všude, kde je to možné fungují školy Maple Bear v souladu s místními vzdělávacími předpisy. „Tímto způsobem respektujeme také místní kulturu a poskytujeme mnohem více příležitostí pro další vzdělávání. Nechceme vytvářet Francouze, Američany nebo Kanaďany, ale vychovat děti, které respektují svou kulturní identitu, ale budou myslet jako občané světa,“ doplňuje Bidan s tím, že cílem kanadských metod výuky je vzdělávat děti ve všech směrech – fyzicky, intelektuálně, emocionálně i sociálně.


3v1 / Počáteční investice ve formě jednorázového franšízového poplatku za licenci je 45 000 EUR. Zakoupením licence získává každý příjemce právo otevřít všechny „formáty“ školních zařízení – od mateřské až po střední školu. Není však jeho povinností je otevřít všechny.