Čerstvé nápady na podnikání

Útok na chuť zákazníků / Pozornost mezi účastníky vzbudily také originální nanuky značky Anjuna Ice Pops. Jde o mražené ovocné pochoutky, které jsou dokončovány přímo před zraky zákazníků pomocí polevy a nejrůznějších druhů posypu.
pondělí
28.10.2019
Letošní mezinárodní veletrh Franchise Expo 2019 je za námi. Stejně jako v předešlých letech odhalil nové trendy. Zajímá vás, na které z nich se můžeme těšit i u nás?
 

Během tří dnů věnovaných byznysu a franšízingu prošlo palácem vědy a kultury ve Varšavě 7000 návštěvníků. Ti se mohli seznámit s nabídkou 200 franšízových značek a rozhodnout se, se kterou z nich by do budoucna chtěli spojit své podnikání a také život. Vybírat mohli z nejrůznější škály oborů. Letos se kromě značek, které již působí v Polsku, objevily franšízové značky ze Spojených států amerických, Německa, Itálie, Maďarska, Chorvatska, Ukrajiny, ale i České republiky.

Nejvíce zastoupeným odvětvím podnikání byla jiř tradičně gastronomie. Mezi vystavujícími nechyběly ani značky, které známe z českého trhu – americká fastfoodová síť Subway či původem slovenská značka La Donuteria. Velké zastoupení mezi nabídkami franšíz měly také sítě specializující se na vzdělávání, vždyť i celosvětově jde o jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících branží. Jako příklad můžeme uvést Edukido, Coding Giants, Abakus Aritmetika, nebo síť Kumon, která by měla na českém trhu začít působit do konce letošního roku.

Svůj plán expanze představila na varšavském veletrhu také česká značka Umyjemto, která se zaměřuje mimo jiné také na odstraňování grafitti z fasád, což bylo nedávno jedno ze žhavých témat i v Praze, kdy se „sprejerské umění“ objevilo i na Karlově mostě. V současné době se tento koncept zaměřuje na vstup na polský trh, nicméně již brzy najdete její nabídku v našem Katalogu franšíz.

Dominantním vystavovatele na letošním Franchise Expo byl polský originální koncept maloobchodních prodejen Žabka, kterému se na domácím trhu velmi daří. Důkazem toho je nejen zhruba 5 800 poboček s povedeným rebrandingem, rozšířenou nabídkou zboží a služeb, nebo mobilní aplikací vytvořenou pro franšízanty, ale také fakt, že přímo na místě se podařilo podepsat několik franšízových smluv s budoucími partnery. Ačkoli Žabka působí i u nás, takového úspěchu a postavení na trhu zatím nedosáhla. V Česku momentálně funguje jen něco kolem stovky Žabek.

Součástí akce byly kromě prezentace jednotlivých vystavovatelů také odborné workshopy a přednášky expertů na franšízing. Pořadatelem této největší přehlídky franšízových příležitostí ve střední a východní Evropě je mezinárodní poradenská společnost PROFIT system®, která v České republice provozuje portál Franchising.cz, stejně jako v dalších 14 zemích Evropy a Spojených arabských emirátech.


Zelené zdraví / Snad každého návštěvníka zaujaly stánky propagující franšízy zaměřené na prodej produktů vyrobených z lékařského konopí. Rozšíření tohoto byznysu na polském trhu napomohla zejména legalizace lékařského konopí, ke které došlo v Polsku před dvěma lety.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017