Labyrinty jsou moje srdcovka

Výjimečná podnikatelka / 11. ročník projektu Ocenění Českých Podnikatelek, který zviditelňuje úspěchy českých žen, ocenil Kateřinu Šrámkovou proto, že se dokázala odlišit od konkurence na trhu od zajetého modelu provozování historických památek.
pondělí
28.10.2019
Jako zákazník vnímám, že díky franšíze dostávám kvalitu, na kterou jsem zvyklá. Za určitých okolností by se mohl uplatnit i v našem oboru, říká majitelka Zámku Loučeň Kateřina Šrámková.
 

Jaký byl poslední rok pro Zámek Loučeň a jeho zámeckou paní?
Loňský rok byl pro nás další úspěšnou sezonou, kdy se čeští turisté „vrací do Čech“ a čím dále více času tráví poznáváním krás naší vlasti. Jsme rádi, že máme co nabídnout jak rodinám s dětmi, tak i ostatním hostům. Největší radost mám ze zimní sezony, která je považována za slabou, ale nám se povedlo, že k nám v prosinci přijelo doslova nečekané množství návštěvníků na náš nový koncept prohlídek Příběh vánočního stromečku. Takže z prosince se stal náš 4.nejlepší měsíc, a z toho mám skutečně dobrý pocit.

Podařilo se Vám doslova vzkřísit chátrající zámek. Jak těžké to bylo? Setkala jste se s něčím, co Vás při Vašem snažení překvapilo?
Nejsem povoláním ani historik, ani stavař, a přesto, že jsem již před zámkem měla za sebou jiné investiční projekty, tak toto bylo opravdu velké sousto. Možná právě proto, že jsem s ničím podobným neměla zkušenosti, tak jsem nevěděla do čeho jdu, a nebála jsem se toho. V roce 2004 jsme si vytyčili cíl otevřít 7.7.2007, a tak jsme prostě otevřeli! Moc jsem se na to cílové datum těšila, takže pro mne neexistoval posun termínu nebo odložení otevření. A jestli mne něco překvapilo, tak to byla všeobecná podpora lidí, kteří nám fandili a vyšli nám vstříc, když jsme řešili jakýkoli problém. Ne, že by problémy nebyly, ale asi se mi povedlo všechny kolem sebe nakazit tou vizí, že zchátralý zámek se otevře veřejnosti, a navíc v regionu, kde žádné památky zpřístupněné nejsou.

Jaký je Váš pohled na podnikání formou franšízy? Myslíte si, že by ve Vašem oboru našel takový model uplatnění?
Koncept franšízingu se mi vždy líbil. Uvažovala jsem o něm kdysi v jiné oblasti, avšak v tom, co děláme my, žádné franšízové koncepty nejsou. Což si myslím, že je dobře, protože každý historický objekt je unikátní. Dovedu si však franšízu velmi dobře představit pro koncept rychlého občerstvení, zámecké kavárny či dětské herní zóny. I já sama jako zákazník vnímám, že pod osvědčenou značkou čekám a dostávám kvalitu, na kterou jsem zvyklá. Pro provozovatele franšízového konceptu je super, že má daný návod, jak má ve svém provozu postupovat, má podporu v marketingu, a také, že mu známý brand přitáhne hosty či uživatele, o které by jinak pod svým nezávislým brandem dlouho usiloval.

Mnoho turistů si najde cestu na Zámek Loučeň i díky velkému Labyrintáriu. Co Vás přivedlo k nápadu na jeho vybudování?
Labyrinty jsou moje srdcová záležitost, a když jsem se potkala s Adrianem Fisherem z Velké Británie, který je považován za odborníka č.1 na světě, tak jsem věděla, že to je přesně to správné pro náš zámecký park. Původních 10 jsme rozšířili na 12, a myslím, že na tomto čísle skončíme. Spíše než další labyrinty a bludiště plánujeme dodatečnou vybavenost zámeckého parku, která návštěvníkům zpříjemní pobyt u nás. Lavičky, lehátka, odpočívadla, a v hlavě nosím také nějaký vodní prvek.

Na co se mohou návštěvníci zámku těšit v letošním roce? Chystáte nějaké novinky?
V roce 2019 jsme se vydali cestou vylepšování stávající infrastruktury. Vybudovali jsme výtah v historické části hotelu, dali klimatizaci do podkrovních pokojů, vyměňujeme staré venkovní osvětlení za chytré lucerny, máme novou zahrádku v restauraci, a v zámeckém parku novou relaxační zónu, která se jmenuje Lážo Plážo. A rozhodně budeme letos vylepšovat koncept vánočních prohlídek, protože jsme nadšeni z toho, jak to návštěvníky baví. Vánoční stromečky má rád každý, a já bych si přála, aby se návštěva loučenského zámku v předvánoční době stala pravidelnou součástí adventní doby.

V rámci projektu OCP jste získala Cenu ČSOB – Výjimečná podnikatelka. Co pro Vás takové ocenění znamená?
Moc si toho vážím. Ta slova zní jako klišé, ale pro mne to byl neskutečný pocit, a současně i závazek, když jsem byla nominovaná, a potom vyhlášena Výjimečnou podnikatelkou. Mám z toho o to větší radost, že ČSOB je moje „domovská banka“, kterou jsem nikdy nezměnila, a jsem k ní jako klient loajální. Svoji práci nedělám pro ocenění, ale pro radost, kterou mi přináší, a když jsem byla oceněná, tak mne skutečně potěšilo, že to je přínosem i pro další lidi, kteří mi pomyslně poklepali na rameno a řekli: „To, co děláš, je dobře, je to přínosem pro tuto zemi“.


Zaměřeno na franšízu / „Koncept franšízingu se mi vždy líbil. Uvažovala jsem o něm kdysi v jiné oblasti, avšak v tom, co děláme my, žádné franšízové koncepty nejsou. Což si myslím, že je dobře, protože každý historický objekt je unikátní. Dovedu si však franšízu velmi dobře představit pro koncept rychlého občerstvení, zámecké kavárny či dětské herní zóny,“ říká Kateřina Šrámková, majitelka Zámku Loučeň.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017