Módní byznys i pro nováčky / Pro start podnikání pod značkou Brutale není nutné, aby měl zájemce o licenci zkušenosti s působením v módní branži. Důležité je, aby byli komunikativní a orientovaní na prodej a poskytování prvotřídních služeb.
pondělí
25.11.2019
Proniknout do každé evropské země včetně Česka. Takový je plán módní značky Brutale, která je novinkou v Katalogu franšíz.
 

Zakázkové šití pánských obleků a košil přímo na míru zákazníkům, přesně na to se zaměřuje tato bulharská módní značka. Poté, co si na domácím trhu již vybudovala svou pevnou pozici, rozhodlo se vedení společnosti Amokin, jež za brandem Brutale stojí, vytvořit franšízový koncept a expandovat díky němu do zahraničí. „Jsme si vědomi toho, že podnikání v cizí zemi nelze omezit pouze na investice, protože především jde o porozumění místní kultuře a komunikaci se zákazníky. Proto potřebujeme franšízové ​​partnery, kteří budou nabízet naše produkty a služby lokálně,“ vysvětluje majitel společnosti Amokin Nikolai Kostadinov.

Držitelé franšízové licence Brutale mohou své podnikání v módní branži rozjet poměrně snadno a rychle. A to nejen díky školení, které absolvují, a svěřenému know-how, ale také proto, že nemusí investovat do nákupu drahých šicích strojů, najímat profesionální krejčí a švadleny, nemusí se starat o zásoby. Jejich hlavním úkolem je totiž zejména komunikace s potenciálními a stávajícími zákazníky, přijímání objednávek a měření zákazníků. Vše ostatní zajistí poskytovatel licence, který je schopný objednávku vyřídit tak, aby byl objednaný oblek či košile do 15 dnů u svého nového majitele. A to kdekoli v Evropě.

Zaměřeno na marketing

Přestože se jedná o prodej oblečení, franšízor po franšízantech nevyžaduje, aby si otevřeli obchod či módní ateliér. Soustředit se tak mohou zejména na propagaci značky na celém trhu a přímému oslovování zákazníků. Navíc, i s tím jim franšízor pomůže. „Víme, že pracujeme ve velmi konkurenční branži. Mohu však říci, že máme spoustu zkušeností s využitím nejrůznějších marketingových kanálů. Naši partneři tak nebudou mít problém klienty úspěšně oslovit, protože po mnoha letech v tomto byznysu již víme, co nejlépe funguje,“ říká Kostadinov s tím, že pro franšízanty je také připravena řada školení v oblasti prodeje a marketingu. K dispozici budou mít také své vlastní webové stránky a profily na sociálních sítích tak, aby byla značka Brutale na trhu viditelná.

Investice do podnikání pod značkou Brutale pro franšízanta, který se rozhodne zaměřit se výhradně na prodej obleků, činit 20 tisíc eur. V případě, že by chtěl svým zákazníkům nabízet i košile šité na zakázku, připlatí si o 5000 eur více. Tyto částky pokrývají veškeré náklady na franšízové ​​poplatky, vzorky obleků a materiálů, předání know-how a školení. Příjemnou zprávou pro zájemce o licenci pak může být, že na franšízanta nečekají žádné další poplatky v průběhu spolupráce. Je běžnou praxí, že franšízanti nakupují od franšízora obleky a košile za velkoobchodní cenu. Jaká bude konečná cena pro zákazníka pak nejvíce závisí na situaci na trhu. „Obecně doporučujeme, jaká by marže mohla být, ale naši partneři si jsou dobře vědomi trendů na jejich trhu, a proto je mohou zvýšit nebo snížit,“ poznamenává majitel značky Brutale. Doba návratnosti investice tak závisí kromě již zmíněné marže na několika dalších faktorech – výši počáteční investice, provozních nákladech a obratu.

Cenová strategie

Mohlo by se zdát, že pořídit si oblek na zakázku, je pro zákazníky, jež si potrpí na luxus. Podle Kostadinova tomu tak ale není. „Žijeme v době, kdy přecházíme z hotových výrobků na zakázkové výrobky. Když říkám výrobky, mám na mysli oblečení, telefony, auta, kola, nábytek, módní doplňky všeho druhu. Ačkoli oblek muže nedělá, stále o něm hodně vypovídá. Není tedy žádným překvapením, že stále více mužů si uvědomuje, že konfekční obleky se nikdy nemohou srovnávat s těmi ušitými na míru. Naše obleky jsou dražší než značky hotových obleků a levnější než prémiové značky obleků na míru. Přitom používáme pouze italské materiály nejvyšší kvality,“ vysvětluje Nikolai Kostadinov. Pro představu, cena obleku z dílny Brutale, se pohybuje od 500 do 1500 eur.


Férová výroba / Veškeré oblečení značky Brutale je vyráběno na území Evropské unie krejčími, kteří mají více jak 10leté zkušenosti z oboru. Firma Amokin si velmi zakládá na tom, že při výrobě není využita dětská práce a dodavatelé italských tkanin jsou jedny z předních společností na světě.