Plzeň a Mladá Boleslav na špici

Kapitál do začátku / Náklady na otevření franšízové restaurace začínají na zhruba 5 milionech Kč v případě té ve foodcourtu obchodního centra, konečná výše závisí na typu zvolené pobočky. Část investice je možné financovat bankovním úvěrem, s jehož získáním může franšízantovi pomoci sám franšízor, a to díky dohodnuté spolupráci s bankami. Podmínkou však je, že minimálně 2,5 milionu Kč investuje zájemce o franšízu z vlastních prostředků.
pondělí
17.02.2020
Síť restaurací Bageterie Boulevard se i díky franšíze v posledních letech viditelně rozrostla. Odráží se to i na známosti značky v regionech.
 

V současné době u nás funguje 42 restaurací tohoto konceptu, z nichž téměř polovinu jich najdeme v regionech. V průběhu letoška by však zastoupení Bageterie Boulevard mimo naše hlavní město mělo dále růst. Vedení sítě má totiž v plánu otevřít minimálně 10 nových poboček v regionech. Drtivou většinu poboček řídí franšízanti, „jen“ 5 jich je provozováno franšízorem, tedy společností Crocodille ČR.

Pro franšízové partnery působící mimo Prahu je jistě dobrou zprávou fakt, že povědomí o této původem ryze české značce v regionech neustále narůstá. Ukazuje to průzkum, který Bageterie Boulevard realizovala. Při něm se zaměřila na ukazatele, jako je spontánní a podpořená znalost značky či loajalita zákazníků měřená pomocí tzv. Net promoter score.

Známost vs. loajalita

Jak se ukázalo, největší spontánní znalost Bageterie Boulevard je v Plzni, kde téměř 19,5 % dotázaných značku zná. „Vysvětlujeme si to zejména tím, že jsou provozovny v rámci Plzně dobře umístěné a také je to město v dobré dojezdové vzdálenosti od Prahy. Stejný vzorec pozorujeme i u restaurací v Hradci Králové nebo Ústí nad Labem, kde je Bageterie Boulevard přímo naproti vlakovému nádraží,“ objasnil Marek Picek, Marketing manager Bageterie Boulevard. Průměrná spontánní znalost za všechny zkoumané regiony je pak 10,6 %, podpořená znalost téměř 80 %.

Pravdou však bohužel je, že vysoká znalost značky automaticky nezajišťuje loajalitu zákazníků. O tom svědčí i informace Bageterie Boulevard. Zatímco v případě znalosti značky byla Plzeň na předních příčkách statistiky, v rámci ukazatele loajality skončila na opačné straně spektra. Podle Picka je to dáno špatnou zákaznickou zkušeností z některých provozoven v této lokalitě, kterou franšízor aktuálně řeší. „Samozřejmě tyto výsledky ovlivní naši strategii pro jednotlivé regiony a provozovny a do budoucna zde máme v plánu zavést i měření krátkodobé NPS,“ dodává. Největší loajálnost zákazníků má Bageterie Boulevard v Mladé Boleslavi (66 %), ale také v Hradci Králové (37 %) nebo Liberci (28 %).

Expanze jako dobrá zpráva

Výsledky regionálního průzkumu ukázaly, že Bageterie je značka tzv. „druhé volby“, což je dáno především situací na tuzemském fastfoodovém trhu, který ovládají tři nadnárodní řetězce. Bageterie je tak pro zákazníky první možnou alternativou k těmto mezinárodním značkám. „Český trh restaurací s rychlým občerstvením je pořád pohlcen zahraničními fastfoodovými giganty. My však už nyní zjišťujeme, že zákazník začíná měnit svůj postoj a hledá cesty kvalitnějšího a často zdravějšího stravování v tomto segmentu,“ říká Marek Picek s tím, že průzkum potvrdil pozitivní vnímání expanze značky do regionů. Také proto bude v průběhu roku hledat další zajímavé lokality pro otevření nových poboček.


Volba franšízy / Bageterie Boulevard nabízí franšízantům možnost si vybrat, jaký typ pobočky by chtěli provozovat. Podle toho, zda zvolí formát High Street Store, Foodcourt nebo Drive, se pak odvíjí i nároky na lokalitu.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015