Obchodní centra se otevřela zákazníkům

Zpět do práce / Po téměř dvou měsících byla v pondělí 11. května v Česku znovuotevřena nákupní centra. Své zákazníky mohli za zvýšených hygienických podmínek přivítat všichni obchodníci. A to včetně majitelů gastroprovozů. V jejich případě je však možný stále jen prodej „přes okénko“ s sebou.
Středa
13.05.2020
Obchodní centra – místa, kde franšízové značky rády otevírají své pobočky. Bude tomu tak i nadále nebo se přesunou spíše do center měst?
 

Velké množství lidí, kteří míří přímo za nákupy, otevírací doba sedm dní v týdnu a atraktivní lokality. To je to, co nejen velké franšízové sítě láká na otevírání svých poboček v obchodních centrech láká. Často je takový prostor podmínkou pro udělení franšízové licence. Otázkou dnešního dne je, jak se bude přístup k takové expanzi vyvíjet do budoucna. Právě vysoká koncentrace lidí byla totiž důvodem, proč z důvodů epidemiologické krize související s onemocněním COVID-19 došlo v březnu k jejich uzavření. Řada obchodníků, nájemců obchodních galerií a center, se tak ze dne na den ocitla v situaci, kdy nemohla obsluhovat své zákazníky, ale stále byli nuceni platit nájmy, což při jejich výši může mít pro některé podnikatele až fatální dopad.

Nedlouho po uzavření míst, na kterých byli Češi zvyklí často trávit svůj volný čas, začali obchodníci jednat s majiteli o možnosti prominutí či alespoň snížení nájmu po dobu trvání opatření, která jim znemožňují vydělávat. O plánech na pomoc nájemcům hovořila i vláda. Její podoba je známá dnes, téměř v polovině května. Faktem totiž je, že úplné odpuštění nájemného lze jen těžko očekávat, vzhledem k tomu, že řada obchodních center nebyla uzavřena úplně a stále tak bylo třeba platit jejich provoz, který je hrazen právě z nájmu obchodníků.

Jednání o budoucnosti

V první polovině dubna se zformovala Unie retailu, mezi jejíž zakladatele patří i tuzemský franšízový konceptu Fruitisimo. Jejím cílem bylo zviditelnit ekonomické potíže v oblasti retailu způsobené dodržováním vládních nařízení souvisejících s bojem proti koronaviru a také vyjednat u vlády lepší podmínky pro řešení této situace. Členové Unie poukazovali na příklady ze zahraničí. Vlády některých zemí prodejcům odpustily nájemné za období uzavření prodejen, nebo se alespoň částečně podílejí na jeho úhradě poskytnutím dotací, úlevou na daních apod.

Podle vyjádření Unie retailu představují nájmy pro firmy 15 až 25 % z celkových tržeb, pohybují se v řádech jednotek až desítek milionů korun měsíčně. Každý další týden, kdy jsou prodejny uzavřeny, tak firmy přicházejí o významné příjmy, které nejsou schopny nahradit ani prostřednictvím online prodejů. Několikatýdenní výpadek tržeb za měsíce březen, duben i květen tak maloobchodním prodejcům značně komplikuje jejich další působení na trhu. Z interní ankety mezi členy totiž vyplynulo, že až 70 % firem očekává, že se v nejbližší době dostane do insolvence z důvodů vládních opatření. Původně navrhované vládní nařízení o odkladu tří splátek nájemného až na dobu dvou let tak nebylo pro většinu firem dostačujícím řešením.

Co bude dál?

Jen před několika dny přišla vláda s návrhem, který obchodníkům, jež byli nuceni své provozovny z důvodu vládních opatření uzavřít, přináší pomoc právě s úhradou nájemného. Podle materiálu, který na svém jednání vláda na začátku května schválila, by stát mohl uhradit polovinu nájemného za předpokladu, že se nájemce s pronajímatelem domluví na slevě nájemného. Vypadat by to tedy mohlo tak, že 50 % uhradí stát, 30 % pronajímatel a zbylých 20 % nájemce. Tuto podporu by mělo být možné čerpat za období 12. března až 30. června. A to i když ke znovuotevření obchodů došlo již dříve. Lze totiž předpokládat, že se prodejci nedostanou hned na tržby, na které byli zvyklí před uzavřením prodejen.  

Můžeme také očekávat, že ke změnám dojde i u strategie franšízových sítí ohledně jejich další expanze. Ti, co mířili výhradně do prostor obchodních center možná zváží, zda do budoucna neusilovat o lokality mimo ně, na rušných ulicích v centrech měst. „Nebude to tak, že by franšízy nestály o to otevírat své franšízové pobočky v obchodních centech, možná budou uvažovat o diverzifikaci lokalit, ale z nákupních galerií rozhodně nezmizí. O čem se však jistě bude hovořit, jsou nájemní smlouvy, ve kterých se bude více dbát na ošetření situací, jako byla tato. Po případ, že by se někdy něco takového opakovalo, což nejde bezpečně vyloučit,“ říká Marek Halfar, konzultant poradenské společnosti PROFIT system franchise services.


Konkrétní dopady / Podle dat Unie retailu více než tři čtvrtiny firem (79 %) předpokládají, že i po otevření obchodních center budou jejich příjmy výrazně nižší: 56 % očekává pokles až o polovinu, dalších 23 % až o tři čtvrtiny. Velkým tématem je také propouštění. V souvislosti s koronavirovou krizí plánuje snižovat počty svých zaměstnanců až 9 z 10 firem. U 30 % firem půjde o více než čtvrtinu zaměstnanců.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017