V cizině jsou franšízové pobočky bank trendem posledních let
pondělí
07.06.2010
Otevřete si první franšízovou banku
 

Konečně i v Česku budeme mít možnost formou franšízy podnikat jako majitelé bankovních poboček. Připravuje se více konceptů franšízového bankovnictví, nejdál je, jak se zdá UniCredit Bank.

V cizině jsou franšízové pobočky bank trendem posledních let. Banky se tím snaží snížit investice při vstupu na nový trh, anebo když chtějí rychle expandovat. Zatímco tradiční pobočka se bance vyplácí v průměru až za tři roky, u franšízové na sebe velkou část nákladů přejímá podnikatel, s nímž banka uzavře smlouvu a návratnost je rychlejší. Opět se potvrzuje, že být někde zaměstnanec nebo vlastník je velký rozdíl.

UniCredit Bank vybírá první lidi a jedná s těmi, jimž by mohla svou značku pro tento byznys svěřit. "První pobočky budou vidět už letos, celkem jich budou desítky. Do čtyř let chceme mít 180 takových poboček. Franšízový systém chceme rozvíjet nejvíc ze všech našich prodejních sítí," říká Jaroslav Žahourek, šéf retailového bankovnictví UniCredit Bank. Klienti franšízových poboček budou moci vkládat a vybírat peníze z účtu, vyřizovat půjčky a hypotéky. V každé pobočce budou k dispozici multifunkční bankomaty.

"První pobočky se objeví ve Valašském Meziříčí, Třeboni nebo v Českém Krumlově. Příležitost pro franšízanty vidíme hlavně ve městech, kde nemáme tradiční pobočku," říká pro portál Franchisinginfo.cz Jaroslav Žahourek.

V zahraničí fungují různé franšízové systémy. Nejčastěji podnikatel investuje do vybavení pobočky a financuje celý její provoz včetně mezd personálu. Od banky pak dostává provizi z prodeje produktů a služeb a také z klientů, které bance přivedl. V některých zemích jako v Belgii Polsku a Itálii jsou franšízy rozšířeny a prodávají stejné služby jako tradiční pobočky.

Zájemci o bankovní franšízu a další informace nás mohou kontaktovat v redakci FranchisingINFO.cz.