České rodinné firmy prosperují

Vyšší tržby plánují firmy investovat zpět do základní činnosti a do náboru a školení zaměstnanců. Polovina společností (51 %) posílila aktivity v zahraničí.
Pátek
02.03.2018
České rodinné firmy jsou ve všech ohledech v lepší kondici než loni. Dvěma třetinám z nich narostl obrat o 6–25 %.
 

V roce stoletého výročí vzniku Československa panuje mezi majiteli českých rodinných firem dobrá nálada. Celých 86 % z nich vidí budoucnost optimisticky, 83 % jich za poslední rok zvýšilo obrat. Pro dvě ze tří rodinných firem ale zůstává problémem nedostatek zaměstnanců. Zajímavostí je, že britští rodinní podnikatelé si integrovanější EU přejí více než ti čeští. Vyplývá to ze závěrů Evropského barometru rodinných firem KPMG a asociace European Family Businesses.

Největší problém? Chybí kvalifikovaní zaměstnanci

Rostoucím celoevropským problémem je pro rodinné firmy nedostatek zaměstnanců. Stěžuje si na něj 43 % evropských firem, v tuzemsku je to dokonce 66 %. Rodinné podniky přitom mají statisticky vysokou retenci zaměstnanců a ve špatných dobách méně propouštějí.

Nedostatek pracovníků je problém pro všechny. Rodinné firmy se ale při náboru absolventů nyní dostávají oproti běžným firmám do výhody. Mohou se opřít o otevřenou firemní kulturu a pevné hodnoty. To jsou věci, po kterých generace Y volá,“ říká Milan Bláha, partner odpovědný za služby pro rodinné firmy, KPMG Česká republika.

Připravit následníka, komunikovat a udržet balanc

Pořadí priorit českých a evropských majitelů rodinných firem se neliší. Nejdůležitější je pro ně příprava následníka na převzetí firmy (v Česku velmi důležité pro 69 %), dále komunikace mezi generacemi (63 %). Za třetí důležitou oblast považují čeští majitelé rodinných firem rovnováhu mezi zájmy rodiny a byznysu (57 %).

V tomto kontextu je zajímavé, že informování členů rodiny o firemních záležitostech považuje za velmi důležité jen pětina respondentů. Majitelé rodinných firem si totiž uvědomují, že v mezigenerační komunikaci je potřeba zohlednit i témata, která se netýkají jen podnikání,“ odhaduje Milan Bláha.

Češi euroskeptičtější než Britové

Evropské rodinné firmy jsou silně proevropské. Přes polovinu evropských respondentů si přeje provázanější Evropu a necelá třetina by zachovala stávající úroveň integrace. Čeští zástupci rodinných firem jsou méně eurofilní. Pro zesílení integrace je čtvrtina z nich, 40 % by zachovalo aktuální stav, třetina je pro volnější vazby mezi státy EU. Prohloubit propojenost EU si po brexitu paradoxně přejí britští majitelé více než ti čeští.

Do šestého ročníku Evropského barometru rodinných firem se zapojilo 1 100 podniků z 26 zemí. Většina oslovených podniků má do 250 zaměstnanců a téměř tři čtvrtiny z nich jsou ze 100 % vlastněny rodinnými příslušníky. Téměř 80 % společností v průzkumu působí na trhu přes 20 let, třetina přes 50.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017