Fórum: územní exkluzivita 71

Consultant 04.03.2014 *.194.228.13.16

1

Zajímalo by mě, jak se řeší u jednotlivých franšíz otázka území. Je někde striktně dáno, kde mohou nebo nemohou franšízanti operovat, aby si nepřebírali zákazníky? Jak nejlépe rozdělit území mezi franšízanty? A je v tomto ohledu důležitější, kde má franšízant sídlo firmy, nebo provozovnu?

Franchising.cz 26.03.2014 *.www.profitsystem.cz

51

Dobrý den,

společnosti nabízejí pro své franchisanty tzv. územní exkluzivitu, což je daná lokalita, kde v případě otevření franchisové pobočky firma franchisantovi zaručí, že v určitém okruhu (městě) nebude otevírat další provozovnu. Je to právě z toho důvodu, aby nevznikl "kanibalismus", tedy aby si pobočky jedné firmy nekonkurovaly. Na podnikání franchisanta má vliv jeho provozovna, tedy tam, kde provádí svůj byznys. Sídlo tak může mít jinde (pokud se nejedná o jeho provozovnu).

Ohledně otázky rozdělení území, to má každá společnost různé. Záleží, jak velký okruh lidí hodlá "obsloužit" jednou provozovnou. Například v Praze může být několik obchodů, v menších městech třeba stačí jen pár, aby si pobočky nekonkurovaly. 

Ostatní kategorie

PROFIT system franchise services s.r.o. prohlašuje, že nenese odpovědnost a nezasahuje do obsahu příspěvků zadaných uživateli prostřednictvím Fóra. Budou odstraněny příspěvky s reklamním sdělením, zjevně protiprávním obsahem či obsahem odporujícím dobrým mravům.

Přispívat mohou pouze zaregistrovaní uživatelé. IP adresa autorů příspěvků je přístupná všem uživatelům. Konto uživatele bude zablokováno v případě uveřejňování reklamních sdělení, odporujících dobrým mravům či poškozujících dobré jméno. V případě, že se s takovýmto obsahem setkáte, prosím, kontaktujte: redakce@franchising.cz.

Redakce si vyhrazuje právo využít část či celé příspěvky uveřejněné na Fóru portálu Franchising.cz v článcích, které bude na tomto portálu publikovat.