Miroslav Alfery se v síti Naturhouse stará o dvě franchisové pobočky Naturhouse. Jeho žena Adina pracuje v pobočce na Budějovické jako výživová poradkyně.
Neděle
01.06.2014
Miroslav a Adina Alfery vedou pod značkou Naturhouse dvě pobočky, jednu na Budějovické v Praze a druhou v Kladně. Do podnikání je přivedla nespokojenost v zaměstnání.
 

Franchisant sítě výživových poraden Naturhouse Miroslav Alfery řídí své pobočky už dva roky. Jeho zaujetí pro práci je více než pozitivní. Společně se svou ženou, která v jedné z poboček pracuje jako výživová poradkyně, jsou rádi, že se do podnikání pod značkou Naturhouse pustili. „Dříve, než jsem podnikal, pracoval jsem jako finanční poradce a o svět podnikání jsem se hodně zajímal. Jsem rád, že jsem se nakonec do toho rozhodl jít. Jste sami sobě vlastním pánem,“ říká Miroslav Alfery a jeho žena Adina mu dává za pravdu.

Začalo to kamarádským pokecem

Do vod podnikání pod franchisovou licencí Naturhouse jej přivedl jeho kamarád, který v té době vedl už dvě pobočky. „Tehdy jsem se rozhlížel po nějaké investiční příležitosti, kde by mohla pracovat i moje žena, aby nemusela zpátky do práce. Ani jednomu z nás se do zaměstnaneckého poměru už nechtělo,“ dodává Miroslav Alfery s tím, že v té době byla jeho žena na mateřské dovolené. Franchisový koncept Naturhouse tehdy ještě potenciálního franchisanta nadchl zejména tím, že to byla solidní příležitost s poměrně malým vkladem. Následně proběhly jednání i s prohlídkou teplické pobočky jeho kamaráda a Miroslav Alfery se už těšil, že si zavede pobočku mimo Prahu. Opak však byl pravdou.

Praha je pro podnikání přece jen náročnější, jelikož hlavní město s sebou přináší vyšší náklady i konkurenci. Sám Miroslav Alfery přemýšlel jako kluk z vesnice o dietetickém centru, které by vedl v menším městě, například v Benešově. Při setkání s master-franchisantem Naturhouse, Janem Gondou, mu však byla nabídnuta pražská pobočka na Budějovické. „Toto místo je dobře umístěné a dovedl jsem si představit, jaká bude fluktuace lidí. Pobočka ještě nebyla zařízená, ale i přesto jsem se rozhodl do toho jít,“ přibližuje začátky Miroslav Alfery.

Od píky

Začalo to v roce 2012. Dietetické centrum Naturhouse si Miroslav Alfery zařídil úplně od píky svýma vlastníma rukama. „Na Budějovické nebylo nic, vše jsem musel zařídit od zdí po podlahu. Avšak mě bavilo podílet se na vytváření centra svými vlastními silami. Jsem rád, že nás ve všem podporovala také centrála Naturhouse. Pomohla nám získat dodavatele na nábytek či zboží, poradila s výběrem zaměstnanců, zařídila, kam všude zajít pro povolení a mohl bych dále pokračovat,“ vyjmenovává podporu Miroslav Alfery a pokračuje: „Po vybudování pak bylo složitější najít zaměstnance. Dietoložkou se stala moje manželka, což jsem rád, protože jsme tak oba mohli zjistit, jak ten byznys funguje a co to všechno obnáší.“

Manželka Miroslava Alferyho, Adina, je ráda, že se oba rozhodli jít do podnikání pod značkou Naturhouse. Dříve pracovala jako manažerka regionální pobočky jedné finanční instituce a její práce byla velmi stresující. Aktuálně pracuje jako dietoložka v pobočce na Budějovické a práci s lidmi si nemůže vynachválit. „Jsem ráda, když mohu pomáhat lidem hubnout. Vytváříte si s nimi osobní vztah a oni vám následně přináší tu zpětnou vazbu. Snažím se jim co nejvíce pomáhat, protože nejlepší, co může být, je spokojený klient,“ dodává.

Na otázku, jestli se setkala i s negativními reakcemi, odpovídá přímo: „Spíše ne, pokud už člověk není spokojen se službami, je to zejména tím, že nedodržoval dané postupy.“ Její manžel doplňuje, že po nějaké době mohl převézt i většinu řízení na manželku a věnovat se druhé pobočce, která mu byla centrálou Naturhouse nabídnuta v Kladně. Oba se také shodují, že i když vedou teď dvě centra, mají čas na své dvě malé děti.

Centrála pomůže po celou dobu

Druhou pobočku, kterou vede Miroslav Alfery od minulého roku, se nachází v Kladně a ta už byla zavedená. Sám uvažoval o třetí, ale když Naturhouse přišel s tzv. mikro konceptem, což jsou centra přizpůsobená do menších měst, uvažuje, že by si otevřel spíše jedno až dvě menší ve Slaném a Rakovníku ve Středočeském kraji a tím se staral o určitý region. Nejdřív však chce stabilizovat dvě, které vede teď. Franchisa mu změnila život. „S panem Gondou jsme si sedli a jsem rád, že není takový master-franchisant, který bere své franchisanty jen proto, aby mu generovali zisk. Ba právě naopak, bere vás jako sobě rovného, což je důležité, aby se mu jeho síť rozvíjela. A to se mu daří,“ říká Miroslav Alfery.

Co by vzkázal podnikatelům, kteří by rádi vešli do vod byznysu? Podnikatele by rozdělil do dvou skupin, na ty co peníze na podnikání mají a ti co ne. „Ti z první skupiny mohou skočit do něčeho, co jim může vydělávat. Těm, co nemají prostředky, může pomoci franchisa. Nejen že začnete podnikat pod zavedenou značkou, ale dobrý franchisový koncept vám pomůže v celém vašem průběhu podnikání od školení zaměstnanců po neustálé inovace produktů. A to Naturhouse splňuje stoprocentně,“ uzavírá Miroslav Alfery.