V českých rukou / Nová Partners Banka patří z většiny lidem z řad Partners a zbylých 18,5 % tvoří externí vlastníci.
Středa
20.09.2023
Finanční skupina Partners splnila podmínky ČNB a získala bankovní licenci. Svou činnost by měla zahájit v prvním čtvrtletí 2024. Jak to ovlivní franšízanty Partners Market?
 

„Spuštění banky vnímáme jako vstup do nové finanční ligy. Svým klientům nabídneme dokonalou finanční službu, která jim propojí celý finanční život v jedné aplikaci,“ vysvětluje nový projekt Petr Borkovec," ředitel finanční skupiny Partners. Banka bude úzce spolupracovat s finančně poradenskou společností Partners a využívat její pobočkovou síť, stavící na franšízovém konceptu. Aktuálně na trhu funguje přes 150 Partners Marketů, v dlouhodobém plánu je jich 250. V současnosti se tak plánuje změna brandu poboček na Partners Banky. Po spuštění banky budou mít Partners čtvrtou největší pobočkovou síť u nás. Stejný osobní servis bude ale poskytovat všech 1500 certifikovaných poradců Partners, kteří se splněním certifikace a zajištěním zásadních pravidel stanou bankéři.

Vlastní kapitál Partners Banky činí 3 miliardy korun. Banka je kompletně v rukou českých vlastníků, což je zhruba tisíc poradců, manažerů, ředitelů a zaměstnanců skupiny Partners. Z externích subjektů do projektu investovaly společnosti Pale Fire Capital, Reflex Capital nebo Tomáš Čupr, kteří dohromady vlastní 18,5 %. Spoluzakladatelé firmy Radim Lukeš a Petr Borkovec a další osobnosti z Partners vlastní zbývajících 81,5 %.

„Od ostatních bank se chceme lišit v mnoha parametrech. V první řadě připravujeme otevřený model, nabízející produkty i od jiných poskytovatelů, než je naše finanční skupina. Banka nebude vlajkovou lodí, ale vnese do finanční skupiny transakční jádro, kde si klient pohodlně obslouží všechny své produkty a dosáhne na kvalitní poradenství,“ vysvětluje Marek Ditz, ředitel Partners Banky.

Meziroční nárůst

Celkový nekonsolidovaný obrat finanční skupiny Partners vzrostl o 17,1 % a dosáhl téměř 1,9 miliardy Kč. Pololetní obrat tak překonal původní očekávaní o 150 milionů Kč. Pozitivně se vyvíjí také ziskovost, což je pro všechny projekty a jejich regulatorní i investiční kapitálové požadavky zásadní.

Provizní obrat franšízových poboček Partners Market za prvních 6 měsíců letošního roku dosáhl 309 mil. Kč (+14 % proti předchozímu pololetí) a celkový podíl na obratu společnosti Partners tvoří ze 39 %. Příjmy ze správy již uzavřených smluv, tedy z péče o klienty, kteří zůstávají Partners věrní, narostly meziročně o 28%. V loňském roce narost i počet franšízových poboček až o třetinu. Letos poněkud zpomalil, protože mnoho zájemců o franšízu čeká na spuštění Patners Banky.


Změna na obzoru / V prvním čtvrtletí 2024 se Partners Markety změní na Partners Banky. Klienti tak pod jednou značkou budou mít možnost vyřídit vše kolem financí, pojištění a investic.