Profesionální „trafika“ je stále in

Mít vlastní trafiku / Značka Relay splní sen o podnikání i bez vlastních investic. V ČR má stále potenciál růstu.
pondělí
06.11.2023
Prodejna novin a tabáku Relay je možností, jak podnikat pod známou značkou s minimálními nároky na počáteční investice. Jak se jim u nás daří a čím mohou oslovit zájemce?
 

Prodejny novin a tabáku Relay můžete potkat ve 27 zemích, kde nyní existuje téměř 3 000 poboček, z toho 120 najdete na světových letištích a 750 na vlakových nádražích. Jak už z dat očividně vyplývá, povědomí o této značce je vysoké – setkal se s ní v podstatě každý, kdo aspoň občas cestuje jakoukoli veřejnou dopravou. Další bohaté zastoupení mají ve velkých obchodních centrech. Výhodou franšízy Relay je, že zákazníci vědí, jaký sortiment a služby je čekají a spoléhají na profesionální úroveň proškoleného personálu.

V Česku nyní najdete celkem 175 poboček a do konce roku je naplánováno otevřít ještě dvě. Značka Relay je vlajkovou lodí francouzské skupiny firem Lagardére Travel Retail, která však zastupuje i dva další kompatibilní koncepty služeb. Například v šesti tuzemských business centrech se spolu s klasickou nabídkou Relay vyskytují také služby pod značkou 1minute, kde zákazníci dostanou kávu a jednoduché občerstvení, jako jsou bagety a chlebíčky. Zde ale vedení společnosti zatím větší nárůst poboček nechystá. Dalším doplněním klasické nabídky Relay je koncept Inmedio, který je u nás zastoupen celkem deseti pobočkami. Původně se jednalo primárně o nabídku tiskovin, která se postupně rozšířila o cestovní doplňky, chlazené nápoje a občerstvení. Stejně jako v případě 1minute je počet poboček se službami Inmedio stabilní a větší rozvoj zde centrála neplánuje.

Největší potenciál pro úspěch má klasická provozovna Relay, která se může uplatnit na řadě nových míst. „Na rozvoj prodejen Relay se nyní soustředíme prioritně. Zájemce o vlastní franšízu nemusí mít počáteční kapitál. Na začátku ale musí projít individuálním školením, kde ho seznámíme s celým chodem prodejny, s našimi pravidly a podmínkami spolupráce. Pokud se po školení shodneme, že je to pro obě strany to, co očekávají, přichází na řadu jednání o konkrétní nabídce. Ta se vždy vztahuje k aktuálně volné anebo úplně nové prodejně,“ uvádí k podmínkám pro nové franšízanty Nela Dominika Drescherová, manažerka pro franšízovou spolupráci společnosti Lagardete Travel Retail. 


K novinám i kávu / Některé pobočky Relay doplňuje i sortiment občerstvení. Najdete je ve spojení se značkou Inmedio a 1minute.