Podpora i pro franšízy

V programu Marketing mohou žádat malé a střední firmy, což je limitováno zejména hranicí 250 zaměstnanců. Z územního hlediska mohou podporu obdržet pouze mimopražské firmy, kdy se posuzuje nikoli sídlo firmy, ale umístění provozovny.
Čtvrtek
04.06.2015
Dotace z Evropské unie představují zajímavou příležitost, jak podpořit rozvíjející se podnikání. Využít je mohou i franšízové značky.
 

Jednou z aktuálních možností může být pro franšízové sítě uvažující o vstup na zahraniční trh dotační program Marketing, který byl vyhlášen v rámci vyhlášen v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. „Cílem program Marketing je usnadnění vstupu malých a středních podniků na zahraniční trhy. Konkrétní podporovanou aktivitou pak je účast na zahraničních veletrzích. Dotaci je možné čerpat na pronájem, zřízení a provoz stánku včetně dopravy exponátů a tvorby souvisejících cizojazyčných propagačních materiálů,“ vysvětluje Pavel Karásek, ředitel společnosti Optimus Consult & Invest, která firmám s čerpáním dotací pomáhá.

Míra dotace činí 50 procent z těchto výdajů a maximálně se může jednat o částku 5 milionů korun. Do jedné žádosti je samozřejmě možné zahrnout větší počet veletrhů a výstav, projekt může běžet až 3 roky, přičemž z dotaci je možné získat na maximálně 5 veletrhů v jednom roce. Nejdůležitějším předpokladem pro získání podpory z evropských fondů je existence skutečného reálného projektového záměru, na který chcete dotaci získat.

Následně je třeba splnit formální požadavky jak na straně subjektu žadatele jako velikost firmy, obor podnikatelské činnosti, finanční zdraví, tak z pohledu projektového záměru popisujícího aktivity projektu, velikost rozpočtu, nákladové položky, ale třeba i technické požadavky jako je registrace do elektronického systému dotačních žádostí a zřízení elektronického podpisu, který je nezbytný pro on-line podání žádosti.

Pro někoho, kdo se s dotačním řízením setká poprvé, může být vidina administrativní zátěže odstrašující. Nicméně ani on by se neměl vzdát. Může využít pomoci zkušených specialistů, díky nimž může nejen dosáhnout kýžené podpory z EU, ale také získá praxi v tom, jak na to. Ovšem rad odborníků by měli vyhledat i firmy, které již s podáváním žádostí a čerpáním dotací zkušenost mají. „Nyní se nacházíme na začátku nového programovacího období, byla a ještě bude publikováno spousta nových metodik, takže zkušenosti z minulého období se dají využít jen v omezené míře a u nových projektů bude třeba dávat velký pozor na dodržení všech aktuálních pravidel a podmínek,“ radí Pavel Karásek.


Populární na fóru

Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Učesaný byznys

Při zakládání mého kadeřnictví jsem investovala i do tvorby webových stránek, které mi moc pomohly k nalákání nových zákazníků a tedy zvýšení popularity...

1 komentář(e)
posledni 17.10.2017
Barva webu rozhoduje

Kombinace vhodných barev má určitě vliv na první dojem a je zajímavé, jak až moc. U prodejních webů je to ale i spousta dalších maličkostí - jako třeba barva a...

1 komentář(e)
posledni 24.08.2017
S riziky počítáme

Od ELKO EP prakticky denně odebíráme relé do rozvaděčů. Ale měl jsem za to, že jsou známí pouze na českém trhu. Teď jsem mile překvapen, že je i...

1 komentář(e)
posledni 13.06.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017
Radim Jančura: Podnikání je o překážkách

https://www.facebook.com/Student-Agency-Bojkot-1812481502329777/?view_public_for=1812481502329777

3 komentář(e)
posledni 11.02.2017
Radim Jančura: Podnikání je o překážkách

Pan Jančura není žádný superhrdina ani Mirek Dušín, jediné co se mu podařilo je vyplnit mezeru na trhu a z toho profitovat. Osobní zkušenost mě přesvědčila, že...

3 komentář(e)
posledni 11.02.2017