OMV slaví 30 let v Česku

Zapojení franšízového partnera / Provoz čerpací stanice vyžaduje denní fyzickou přítomnost partnera. Franšízant by tak ideálně neměl mít žádné další podnikatelské aktivity, které by mu bránily plně a osobně se věnovat řízení provozu čerpací stanice.
pondělí
15.11.2021
V současnosti má síť čerpacích stanic u nás 140 poboček. Příležitost k podnikání nabízí i franšízovým partnerům. Jak velká na ně čeká investice?
 

První čerpací stanice značky OMV zahájila svůj provoz v říjnu 1991, kdy začala fungovat první pobočka u dálnice D1 v Pávově, tehdy ještě pod značkou ÖMV. Celkový počet 140 poboček řadí značku mezi nejvýznamnější prodejce pohonných hmot u nás. Stále pak pracuje na optimalizaci a rozvoji své sítě. Pomoci ji v tom mají i franšízoví partneři, kteří si mohou ke svému podnikání pronajmout čerpací stanici.

„Česká republika je pro nás strategicky velmi významnou zemí. V rámci dlouhodobého rozvoje probíhá v současné době revitalizace čerpacích stanic v Čechách, intenzivně zde podporujeme nastupující trend elektromobility a neustále pracujeme na zlepšování našich služeb,“ říká Elena Skvortsova, Chief Commercial Officer Marketing & Trading, OMV Aktiengesellschaft.

Nejen nafta a benzin

Úkolem franšízového partnera je péče o svěřený majetek, zajištění prodeje pohonných hmot pod značkou OMV. Zároveň franšízant realizuje vlastní obchod v oblasti maloobchodního prodeje zboží, čerstvé kávy a občerstvení. „Celá síť našich 140 provozoven se neustále modernizuje, aby nabídla zákazníkům vysoký standard služeb včetně doplňkových. V následujících letech se chceme zaměřit mimo jiné na rozvoj gastrosegmentu, do něhož jen v letošním roce investujeme desítky milionů,“ doplňuje generální ředitel společnosti OMV Česká republika Daniel Vasilache.

Zájemce o podnikání pod hlavičkou OMV by měl mít dostatečný finanční kapitál, který pokryje zajištění provozu čerpací stanice. Franšízant musí složit Jistinu pro zajištění pohledávek ve výši 250 až 700 tisíc Kč, a to v závislosti na velikosti čerpací stanice a rozsahu jejích služeb. Nezbytný objem finančních prostředků na nákup zboží, pomocného materiálu a zajištění základního provoz čerpací stanice pak jejího nového „majitele“ přijde obvykle na 500 tisíc až 1 milion Kč.

Uchazeč o licenci by měl mít silnou chuť podnikat, ideálně podpořenou manažerskými a obchodními dovednostmi a zkušenostmi – s hlavním zaměřením na řízení a provoz retailového obchodu. Kandidát na franšízanta by měl prokázat vůdčí schopnost pro řízení kolektivu čerpací stanice, schopnost uvažovat a jednat se zaměřením na zákazníka.


Podpora z centrály / V rámci spolupráce se sítí OMV získá franšízový partner například komplexní know-how a poradenství pro úspěšný provoz čerpací stanice, je zahrnut do celorepublikové logisticko-dodavatelského řetězce, bude využívat podporu v marketingu i komunikaci.