Trh s konopnými produkty bude růst

Podnikatelský nápad / Za vznikem značky Cbweed stojí nápad devíti kamarádů žijících v okolí italského města Forli z roku 2017, které spojovala láska ke konopí a jeho širokému množství možných využití.
pondělí
22.11.2021
„Největší poptávka o franšízové licence přichází z Prahy. Věřím, že na začátku roku 2022 rozšíříme síť v Česku i do dalších měst," říká Riccardo Ghibellini ze společnosti Cbweed.
 

Vaším cílem je otevřít na českém a slovenském trhu 20 poboček Cbweed. Jaký v současné době pozorujete zájem o franšízové licence?

Zájem je poměrně velký, ovšem spousta lidí v ČR je stále ovlivněna situací kolem COVID-19 a má tendenci vyčkávat na "vhodnější chvíli". To je velký rozdíl oproti zahraničí, kde jsme v tomto roce otevřeli přes 20 prodejen. U již otevřených prodejen však evidujeme od jejich začátku stálý růst a věříme, že tyto úspěchy nové zájemce přesvědčí.

Jak perspektivní je podle Vás v současné době podnikání na trhu s konopnými produkty?

Velké světové analytické společnosti se shodují a v příštím desetiletí předpovídají několikanásobný růst trhu s těmito produkty. Na základě dat z posledních let a trendu, který sledujeme u prodeje našich produktů na tuzemském a zahraničním trhu, se zdá, že se nemýlí.

Kdo je ideálním franšízantem pro Cbweed? Jaké musí mít uchazeč předpoklady a zkušenosti?

Kdokoli, kdo má zájem se rozvíjet, učit se novým věcem, má obchodního ducha a je přátelský.

Jak dlouhá je pro franšízanta cesta od podpisu smlouvy k otevření pobočky Cbweed? Co vše ho na ní čeká?

Náš koncept je poměrně jednoduchý. Nejdříve si zájemce musí zvolit správné místo. Dále se o většinu věcí postaráme my. Náš designer připraví 3D návrh prodejny, tým v Itálii pak připraví nábytek a vše odešle na adresu prodejny. Záleží také na stavu prostor, ale většinou jsou ze strany franšízanta potřeba pouze minimální úkony, jako příprava pokladny či jiných menších byrokratických náležitostí, při kterých asistujeme stejně tak jako se sestavením prodejny při doručení nábytku. Abych odpověděl na dotaz, ve chvíli, co má franšízant prostor a smlouva je podepsaná, trvá příprava prodejny 1 až 2 měsíce. Po této době je prodejna kompletně v provozu.

Za co vše je franšízant zodpovědný?

Ať už je sám nebo má spolupracovníky, je vždy zodpovědný za komunikaci se zákazníky, za správnou prezentaci produktu, v čemž mu pomáháme školením. Dále musí sledovat sklad a udržovat prodejnu v dobré kondici.

Aktuálně fungují na našem trhu 3 obchody Cbweed. Jaké jsou vaše další plány expanze?

Nejvíce poptávek po naší franšíze máme především z Prahy. Ozývají se nám ale i zájemci z větších či menších měst po celé ČR. Zdá se, že do Vánoc se nám už nepodaří otevřít dveře další prodejny, avšak pevně věříme, že začátkem roku 2022 se někteří zájemci připojí a rozšíříme tak naši působnost na českém možná i slovenském trhu s konopnými produkty.


Start byznysu / „Do rozjezdu pobočky investuje franšízant okolo 390 tisíc Kč. Tato částka pokryje kompletní vybavení a design prodejny, předání know-how včetně školení a první objednávku pro úplné naskladnění sortimentu, doplňuje Riccardo Ghibellini ze společnosti Cbweed.