Zaměřeno na ženy / Klientelu Contours tvoří výhradně ženy, pro které je cvičení v ženském kolektivu komfortnější než v klasických fitness centrech, která tak nejsou přímou konkurencí. Zásadním aspektem je dlouhodobá péče o členky s důrazem na skutečné výsledky, jako je úbytek váhy, zpevnění postavy apod.
pondělí
25.04.2022
Vedení sítě fitness center pro ženy Contours vidí na trhu další potenciál rozvoje. Franšízové pobočky se hodí do měst s více jak 30 tisíci obyvatel.
 

Značka Contours působí na tuzemském trhu už od roku 2008. Za tu dobu se její síť rozrostla na 20 provozoven, z nichž 16 je provozováno franšízovými partnery. Čtyři pražská centra pak řídí sám franšízor. Podle Marka Klemense, area managera Contours pro ČR, je v Česku prostor pro až 35 poboček. Příležitost pro zájemce o rozjetí podnikání ve fitness sektoru tak zde stále je. „Aktuálně hledáme franšízanty i pro již zavedená Contours studia, a to v Kladně a Havířově. Franšízanti, kteří je převezmou, mohou začít podnikat prakticky ihned a převzít pobočky s již zavedenou klientelou,“ prozrazuje Klemens. Mezi další města, na které Contours cílí, patří například Mladá Boleslav, Plzeň, Ústí nad Labem nebo Jihlava.

Zájemce o podnikání pod hlavičkou Contours musí mít chuť rozjet byznys v perspektivním oboru a být připraven investovat cca 800 tisíc Kč. Franšízová licence stojí 195 tisíc Kč, na zhruba 395 tisíc Kč (17 500 USD) pak přijdou speciální cvičící stroje, které jsou pro otevření provozovny nezbytné. Zbylých okolo 200 tisíc Kč by měl mít budoucí franšízant v záloze, aby mohl pokrýt například potřebné úpravy prostoru a také náklady spojené s prvními měsíci fungování, než mu jeho fitness studio začne vydělávat. Jak poskytovatel licence uvádí, s návratností investice v horizonu 18 měsíců. Smlouvu s franšízanty uzavírá na 10 let s možností prodloužení.

Příprava na úspěch

Prostor vhodný pro vybudování fitness studia Contours by měl mít optimálně velikost od 120 do 150 m2. Pro kruhové umístění posilovacích strojů je třeba minimálně 80 m2 jednotného prostoru. Od svých franšízových partnerů očekává poskytovatel licence odhodlání, osobní angažovanost, dobré organizační schopnosti a také dodržování standardů konceptu.

„V rámci spolupráce získá franšízant, který nemusí mít zkušenosti s působením ve fitness sektoru, kromě know-how potřebného pro úspěšné fungování jeho pobočky také velmi důležité komplexní úvodní školení o konceptu Contours, péči o členky, marketingu a obsluze online programu, přehledný E-book, který franšízanty provede krok za krokem otevřením klubu. Získá i přístup ke speciálnímu online software, který jim usnadní vedení a organizaci pobočky. Velkou podporou pak jistě bude i prověřený systém marketingu pro získávání členek. Samozřejmostí jsou pak i další pravidelná školení, a to nejen pro franšízanty, ale také trenérky v jejich pobočkách," upřesňuje Marek Klemens.

Rychlost otevření franšízové pobočky Contours od podpisu franšízové smlouvy závisí zejména na dostupnosti a připravenosti prostor pro fitness centrum. „Pokud vše běží podle plánu, je možné otevřít dveře novým klientkám za 3-4 měsíce od podpisu franšízové smlouvy,“ říká Klemens s tím, že pro otevření pobočky je vhodný de facto každý měsíc v roce, nicméně svým budoucím franšízantům doporučuje vyvarovat se startu v prázdninových měsících, kdy je ochota chodit do fitness center ze strany klientů logicky nižší.


Místo jako základ / S výběrem vhodných prostor pomáhá franšízantům franšízor. Společně hledají prostor o velikosti 120 až 150 m2, ve kterém alespoň 80 m2 tvoří jednolitý prostor potřebný pro správné rozmístění posilovacích strojů.