Pošta Partner se rozšiřuje o další možnosti

Partneři v bezpečí / Česká pošta aktuálně provozuje 820 pošt Partner z celkového počtu 3 200 provozoven. Po redukci sítě od 1. července o 300 poboček se pošt Partner změna nedotkne.
pondělí
26.06.2023
V Česku aktuálně funguje 820 pošt Partner. Ani po redukci pobočkové sítě České pošty se jejich počet nesníží. Naopak, přichází Pošta Partner Plus.
 

Už 1. července dojde k již dlouho avizovanému zrušení tří stovek poboček České pošty. Přestože Česká pošta od července s počtem 2 900 provozoven splní kritéria pro dostupnost poštovních služeb, umožní obcím zřídit si další pobočky, které podle legislativy nejsou povinné a náklady na ně bude tím pádem hradit provozovatel, tedy obec, případně soukromník.

Projekt Pošta Partner Plus byl v minulosti zřízen kvůli zájmu developerů, kteří v rámci povolovacích procesů museli v lokalitě, kde vznikala nová zástavba, zřídit poštu. Pokud byla podle zákona legislativy nepovinná, náklady na ni hradil developer. Česká pošta upravila podmínky pro provozování takových pošt s ohledem na možnosti obcí, a to jak technické, tak finanční. Tato pravidla budou nově platit i pro stávající provozovatele, kteří jsou aktuálně dva. Pošty Partner Plus fungují v Praze v Nových Butovicích a v obchodním centru Šestka.

Platby poště i od pošty

V případě zájmu obcí zástupci České pošty připraví podmínky pro otevření pošty Partner Plus tak, aby odpovídaly požadavkům samospráv v konkrétní lokalitě. Provozovatel se může rozhodnout, zda si poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, trezorem, či zda si nechá provozovnu zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují vstupní školení, administraci, externí a interní označení, nebo provozní materiál.

Další platba, která je na měsíční bázi a je pravidelná, pak bude pokrývat režijní náklady České pošty, které v souvislosti s provozem pošty Partner Plus vzniknou. Jedná se o IT podporu, o servis oblastní pobočky, pod kterou pošta Partner Plus patří, o zapojení do produktové a finanční logistiky České pošty nebo pravidelné školení personálu. Částka za tyto služby začíná na 25 900 korunách a její přesná výše se odvíjí od rozsahu podpory. Česká pošta naopak platí provozovateli za uskutečněné transakce na pobočce, konkrétně šest korun za jednu operaci.

Další modifikací, která je pro případné zájemce připravena, je tří až čtyř přepážkový model pošty Partner. Jedná se o plnohodnotnou alternativu k pobočce České pošty. Její nastavení je určeno pro města, kde může nahradit klasickou pobočku. O náklady na tento více přepážkový model se budou dělit Česká pošta a provozovatel. V současné době finalizuje státní podnik podmínky pro budoucí zájemce.


Volba pro podnikatele / Zájemce o provozování pošty Partner Plus se může rozhodnout, zda si pobočku vybaví vlastním nábytkem, trezorem, či zda si ji nechá zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní investice, která na něj čeká.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017