OCP ocení i podnikatelky ve franšíze

Cesta za vítězství / Přihlášky do Ocenění českých podnikatelek lze posílat do 27. září 2023. Jména vítězek jednotlivých kategorií budou zveřejněna 30. listopadu 2023.
Čtvrtek
15.06.2023
Projekt Ocenění Českých Podnikatelek prozradí již pošestnácté jména úspěšných podnikatelek, kterým se daří rozvíjet své firmy.
 

Letošní vítězky vzejdou z více jak 24 tisíc majitelek podniků, které splnily kritéria pro vstup do této dnes již prestižní soutěže, jejímž je portál Franchising.cz mediálním partnerem. Do soutěže se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu vybírá na základě podrobné analýzy. V té se mimo jiné zohledňují i výsledky účetních závěrek za roky 2019 až 2022.

V loňském roce bylo z 25 133 firem ve vlastnictví žen na základě ratingu vybráno 2 394 semifinalistek, z nichž 300 se soutěže zúčastnilo vůbec poprvé. Do finále se dostalo 112 žen. Roční obrat jejich podniků dosáhl 2,9 miliardy korun a zaměstnávaly téměř 2400 lidí. Zhruba 40 procent finalistek vedlo rodinné firmy. Pro letošní ročník splňuje kritéria projektu 24 403 společností, z toho je nominováno 1 975 semifinalistek a poprvé se soutěže účastní 679 z nich.

Letošní novinka

Kromě tradičních kategorií, ve které budou vítězky v rámci tohoto projektu oceněny, přibyla pro letošní ročník i jedna nová. Udělena bude totiž Cena pro nejzajímavější franšízu. Pořadatelé projektu tak chtějí podpořit ženy, které jsou schopny na základě franšízového systému rozvíjet byznysový model nebo jej samy vytvořit a poskytnout tím příležitost dalším podnikatelům. Patronaci této kategorii poskytla společnost Kleiblová, jež v loňském ročníku OCP obsadila druhé místo v kategorii Velká společnost.

„Účast v projektu OCP je pro mne velkým potěšením. Je opravdu skvělé mít možnost sdílet informace, postřehy, podnikatelské starosti i radosti s úspěšnými ženami v českém byznysu. Franšízingu jsem propadla již před 20 lety a věřím, že je spousta žen, které s ním slaví své úspěchy a jsou v tomto odvětví výjimečné,“ říká Kamila Kleiblová, majitelka společnosti Kleiblová s.r.o. a je jednou z franšízantek sítě McDonald´s.

Netradiční obory pro ženy

České podnikatelky i v krizových letech potvrzují podle organizátorů soutěže svou sílu, pracovitost, schopnost inovovat a nevzdávat se. „V průběhu šestnácti let jsme v rámci Ocenění Českých Podnikatelek vybírali přes 300 tisíc společností, které odpovídají kritériím projektu, a to už je skutečně obrovské číslo. Zajímavé je, že z 45 až 50  procent jsou zastoupeny firmy, které půdobí v oblasti průmyslu a v oborech, kde byste ženy nečekali. Ženy patří mezi silné exportérky, inovátorky, vlastní patenty a nabízejí své produkty do celého světa,“ prozrazuje zakladatelka Ocenění českých podnikatelek Helena Kohoutová.

Firmy, které splní podmínky soutěže OCP, jsou posuzovány na základě indexu CRIBIS, což je vícezdrojový ukazatel, kterým se komplexně hodnotí finanční zdraví společnosti. „Základem je soubor finančních a nefinančních údajů v databázi cribis.cz. Doplňujícím ukazatelem je pravděpodobnost bankrotu v průběhu jednoho roku a takzvaný Semafor, který hodnotí nefinanční varovné údaje o firmě,“ prozrazuje člen představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Pavel Finger. V desetibodové škále hodnocení na základě indexu se polovina nominovaných společností umístila v lepší polovině stupnice. Zelený Semafor, což je nejvyšší hodnocení v třístupňové škále, obdrželo 71 procent nominovaných.

„Dobré výsledky nominovaných společností ukazují, že se ženy ve vedení firem dokázaly poměrně dobře vyrovnat s nelehkými podmínkami fungování během krize,“ říká Pavel Finger s tím, že výsledky také dokládají, že firmy vlastněné ženami se umí přizpůsobovat novému prostředí poznamenanému zejména vyšší inflací, která činí podnikatelské prostředí nejistým, stejně jako si dokáží poradit s nízkou nezaměstnaností a z ní pramenícího obtížného hledání nových pracovníků a rostoucích nákladů na udržení stávajících zaměstnanců.


Podnikatelský vzor / Patronkou 16. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek se stala Silke Horáková, spolumajitelka nakladatelského domu Albatros Media/ foto: Herbert Slavík

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017