Sladké tajemství živých dortů
Slyšeli jste už někdy výraz raw food? Označuje formu "živé stravy", kdy se pokrmy konzumují výhradně bez tepelné úpravy (maximum je 42 °C). Principem je příprava jídel a sladkostí z čistě přírodních rostlinných surovin při zachování jejich výživové hodnoty, vitamínů a enzymů. Byť se raw food stává opět trendem v oblasti stravování, nejde o žádnou novinku. V roce 1897 předepsal poprvé syrovou stravu v rámci léčebné kůry v sanatoriu v Curychu lékař Bircher-Benner, který kromě jiného vymyslel také populární müsli.
Donedávna byste u nás hledali těžko cukrárnu, kde bylo možné koupit raw sladkosti včetně dortů, které vypadají na první pohled jako ty tradiční. Rozdíl v nabídce je ovšem zásadní. Totiž v surovinách, z nichž se sladkosti v Secret of raw vyrábí podle vlastních původních receptů. Z pohanky, moruší, lucumy, kakaových bobů, mandlového či kokosového mléka, a dalších exoticky znějících zdravých surovin. Ve většině dražších, než jsou ty klasické, kilogram kakaového másla stojí například kolem 500 korun.
Z manažerky raw kuchařkou
Za vznikem značky stojí dvojice majitelů, manželů Plajnerových. Veronika Plajnerová je autorkou oněch receptů, které využívají také franšízanti jejich vznikající firemní sítě. K raw stravě se dostala díky manželovi, který firmu zakládal před 4 lety a svoji současnou ženu tehdy najal coby provozní první raw restaurace. Do té doby pracovala jako manažerka, postupem času začala sama vytvářet vlastní recepty. Sama přitom není vitariánem (striktní příznivec raw food, pozn.red.) ani veganem.
Postupně se pomalu rozrůstá i franšízová síť Secret of raw, nová cukrárna se nyní chystá v Ostravě u nákupního centra Nová Karolína.
"Pro nás nemá smysl žádný extrém. Myslím si, že v tomto jsme výjimeční, tvrdé jádro vitariánů není naší jedinou cílovou zákaznickou skupinou. Chceme raw stravu představit lidem, kteří si k nám do cukrárny poté přijdou dát dort či jinou naší specialitu, ale v běžném životě jedí běžnou stravu," vysvětluje spolumajitel pražské cukrárny na Vinohradech a jednatel značky Jan Plajner. "Naše produkty jsou navíc kvůli drahým surovinám také poměrně nákladné, zároveň vyžadují i větší péči, protože je podáváme zákazníkům zásadně jedině čerstvé," říká s tím, že nepečené dorty je třeba také umět prodat, jak zjistil díky praxi.
Značku Secret of raw původně prezentovala restaurace, kde bylo možné ochutnat i vitariánská slaná jídla. Postupem času Plajnerovi ale zjistili, že sladkosti táhnou lidi nejvíc, a restauraci tak nahradila cukrárna, s kuchyní, v níž se dorty podle receptů paní Plajnerové přímo vyrábějí. (S výjimkou Brna, kde zájem o slaná vitariánská jídla stále trvá, a v prozovu je tak i původní koncept Secret of raw.) Cukráren Secret of raw by mělo do budoucna díky franšízingu přibývat.
PŘEČTI ČLÁNKY
Prodejna novin a tabáku Relay je možností, jak podnikat pod známou značkou s minimálními nároky na počáteční investice. Jak se jim u nás daří a čím mohou oslovit zájemce?
Franšízový prodejce sypaného čaje a výběrové kávy letos získal podíl na čajové továrně přímo v Indii. Nové obchodní cíle nyní zaměřují především na zahraničí
„Celý náš byznys je postavený na lidech, jsou to nejcennější, co máme," říká Petr Adámek, franšízový specialista značky Náš chléb Vaše pekárna.
„Naším strategickým cílem je udržet trend v expanzi nových prodejen a zajistit rozvoj náš i obchodních partnerů," říká Jaroslav Smrčka, manažer sítě Traficon.
Poslední dva roky nebyly pro franšízu PONT to go procházkou růžovým sadem. Na co se aktuálně soustředí a jaké jsou plány do roku 2023?
Nejčtenější
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
U solné terapie toto známé rčení skutečně platí. Franšízové Centrum Solné terapie CST ze Slovinska na tom staví úspěšný byznys. Nyní míří i na český trh.
Realitní trh v porovnání Česka, Evropy a Ameriky i metody moderního prodeje nemovitostí přibližuje v rozhovoru Mgr. Tomáš Jelínek, MBA, CEO franšízové společnosti Centrury21.
Výživové poradenství franšízy Nutriadapt dává prostor a příležitost i začínajícím podnikatelům. Jak se dá naskočit mezi nejlepší ve svém byznysu už v poměrně mladém věku?
Populární na fóru
Fornetti se mění v Minit
Zdravím,no někde je asi problém.Co myslíte?Petr
Pont zamířil na Florenc
0:38, pondělí, obchod PONT na Florenci: Přijel jsem z cesty, mám chuť na jedno plzeňské pivo. Pivo se zde prodává pouze po čtyřech půllitrech. První kopanec....
Fornetti se mění v Minit
Dokud se nezmění i ceny tak se nic moc neděje. Fornetti obchod jsem otevřel v Ostravě a držel jsem bez to bez zisku 3 měsíce. Krásně jsem jim naletěl na jejich...
Fornetti se mění v Minit
Zajímavé, docela ráda bych se dověděla více. Bude nějaký rozhovor?
Tesco na odchodu?
Co myslíte, je odchod Tesca z ČR reálný?
Má šanci na úspěch?
Do České republiky míří rakouský koncept Tiroler provozující obchůdky s alpskými delikatesami. Jeho zakladatel Wolfgang Obermüller prozradil jeho plány. Co...
Výhodou je důraz na kvalitu
Ani bych nečekal, že české čaje takto uspějí ve světě. Výborně!
Konkurenční boj začíná
Já bych je hnal, dyť jim to ukradli!