Tamaris v tuto chvíli nové franšízanty nehledá, vyjít vstříc chce spíše konceptu shop-in-shop, který je stále možné si pořídit i v hlavním městě.
Čtvrtek
18.05.2017
Nulové poplatky a kompletní prodejní know-how. To je kombinace, která Tamaris podle majitelů zviditelnila mezi zájemci o licenci.
 

Tamaris je značka, která má prezentovat sebevědomou a náročnou ženu, a sází přitom na trvalou lásku ke kvalitním produktům. Výhradní práva na prodej obuvi Tamaris vlastní v ČR společnost Afeli která zastupuje Wortmann KG v ČR již od roku 1995. Skupina Wortmann v uplynulém obchodním roce zvýšila svůj obrat na 1,013 miliard eur, což je o 0,2 % více než v předchozím období. Podíl exportu se udržel na 53,2 %. Nejvíce loni rostla značka ve Francii, Británii a Řecku, ve východní Evropě celkově zůstaly prodeje pod očekáváním.

V Německu přitom podíl firmy na trhu dosahuje až 70 %, což znamená, že každá druhá Němka vlastní minimálně jeden pár bot Tamaris. Poslední rok rostly v rámci společnosti také prodeje skrze internetový obchod, kde si zákazníci mohou prohlédnout boty například i díky 3D aplikaci ze všech stran a úhlů. Nárůst popularity v Česku zaznamenal za poslední rok koncept shop-in-shop, kdy nabídku Tamaris doplňuje v multibrandovém obchodě prodej jinému sortimentu, nejčastěji textilu či jiného módního zboží.

Ročně na 53 milionů párů bot

"V tuto chvíli se snažíme stabilizovat stávající prodejny. Spíše než typický franšízing využíváme při spolupráci jakési systémové partnerství, kdy musí každy dozrát k tomu, naučit se dělat maloobchod sám za sebe. Učíme proto jak správně motivovat personál, nebo jak používat v obchodech měřiče návštěvnosti, které mohou majitelům ušetřit peníze například na pracovní síle. Díky nim lze totiž zjistit nejen počet návštěvníků, ale třeba i dobu, kdy obchod navštěvuje více či méně lidí," říká majitelka licence Tamaris pro ČR Iva Macháčková.

Německá společnost Wortmann je zastoupena v Evropě osmi vlastními pobočkami, 11 jich vlastní v Asii a jednu v USA. Objem výroby představuje 52,6 milionů párů obuvi ročně, Wortmann tak patří k vůbec největším výrobcům a prodejcům obuvi v Evropě. Celkem působí ve více než 70 zemích celého světa, kde provozuje více než 15 000 obchodů. V Česku lze Tamaris nalézt na zhruba 300 prodejních místech, z toho 13 funguje na základě systémového partnerství, které představuje nadstandartní formu spolupráce mezi distributorem a maloobchodníkem.