Úspěšné podnikání i v menším městě

Malé město pro byznys / „V malém městě, jako je třeba náš Tábor, funguje velmi dobře osobní doporučení a také dobrá znalost místního prostředí, co s týká potenciálních klientů. V malém městě se rychle roznesou první zkušenosti. Díky tomu, že naše služby jsou na vysoké úrovni, máme samá pozitivní doporučení,“ říká táborská franšízantka Body Express
Středa
02.12.2020
Zkušenost na vlastní kůži přiměla Helenu Dvořákovou k odvážnému kroku. Spojila svou budoucnost s podnikáním ve fitness oboru a franšízovou značkou Body Express.
 

V podnikání není Helena žádnou začátečníci, vlastní byznys totiž rozvíjí již od roku 1998, ovšem v jiných oborech. Fitness prostředí tak znala jen z osobního života. Ani to jí však nebránilo se vrhnout do těchto, pro ni neprobádaných vod. „Jsem činorodý člověk, od malička sportuji a celý život mě oslovuje téma zdravého životního stylu. Navíc jsem narozená ve znamení Štíra, s čímž souvisí i mé ambice hledat nové příležitosti a proměnit je v aktivní podnikatelskou činnosti,“ říká majitelka pobočky Body Express v Táboře s tím, že právě tento franšízový koncept zařadila mezi ty, jejichž rozvoj bude bedlivě sledovat. Finální rozhodnutí, že se bude ucházet o licenci této původem české značky, padlo v momentě, kdy si cvičení prostřednictvím metody EMS zkusí „na vlastní tělo“. 

Táborské studio otevřelo své dveře klientům na začátku letošního února, v magické datum 2.2.2020. Zájem o EMS cvičení, které využívá moderní technologii umožňující komplexní a rychlý trénink celého těla, překvapil i jeho majitelku. Vše nasvědčovalo tomu, že rozjezd nové pobočky na malém městě bude hladký. To by však nesměl přijít COVID-19 a hlavně řada vládních opatření, která zejména na jaře ze dne na den znamenala zavření všech poboček, včetně fitness studií. Ani to však Heleně nebrání, aby označila své franšízové podnikání za úspěšné. „Tábor je malé město a na EMS si to poprvé i přes karanténu a omezení přišlo ke konci září vyzkoušet již více jak 200 lidí, což vnímám jako slibný start,“ vysvětluje.

Lidé, místo, aktivita

Jak sama přiznává, to nejdůležitější, ji na samém začátku čekalo, bylo najít to správné místo pro otevření studia. Pobočka totiž musí být vidět, což platí jak ve velkém, tak i v tom malém městě. Dalším klíčovým krokem je pak pečlivý výběr trenérů, protože jsou to zejména oni, kdo jsou v úzkém kontaktu s klienty. Jejich kvalita a nasazení se přímo promítá i do hospodářských výsledků. „Díky vysoké aktivitě některých našich trenérů nás příjemně překvapil poměrně vysoký zájem našich klientů, kteří si koupili jeden z programů. Několik z nich se rovnou rozhodlo pro roční i půlroční,“ prozrazuje táborská franšízantka.

Podstatou franšízové spolupráce je sdílené know-how a pomoc v začátcích i během fungování pobočky ze strany poskytovatele licence. Pro Helenu byla tou stěžejní zejména metodická podpora týkající se přístupu ke klientům, obsluhy rezervačního systému a v neposlední řadě také právní servis. V současné době oceňuje také pomoc související s opatřeními kvůli pandemii COVID-19. Omezující pro ni není ani pravidelný „dozor“ centrály konceptu, právě naopak. „Uvítala bych možná i častější návštěvy majitele franšízy Tomáše Krmíčka. Je to totiž velký nadšenec, který svým přístupem dokáže přirozeně předat své zkušenosti a rady. A těch není nikdy dost,“ doplňuje Helena Dvořáková.

Protože je majitelka studia Body Express v Táboře od podstaty podnikavá, má v hlavě další plány ohledně svého franšízového podnikání. Faktem totiž je, že momentálně je důležité, aby se vše, co „doba covidová“ rozhodila, vrátilo minimálně do normálu. Jejím primárním cílem v této době tak je mít pevnou základnu pravidelných klientů, kteří ocení přínos EMS tréninku pro jejich kondici a zdraví.


Náskok před konkurencí / „Celý koncept je již vyzkoušený, nemusím nic moc vymýšlet. Fungování pod franšízou má svá pravidla a ty je jen potřeba si osvojit. V našem případě jsme byli asi čtrnáctá pobočka Body Express v Česku. Přistoupil jsme tak k již vyladěnému konceptu, který se i nadále vybrušuje a posouvá vpřed,“ vyjmenovává hlavní pozitiva franšízového podnikání Helena Dvořáková, majitelka franšízy Body Express v Táboře.